Ventspils Augstskolas (VeA) elektronikas inženierzinātņu studenti 17. augusta pēcpusdienā, laika posmā no plkst. 14:00 līdz 18:00, no Ventspils lidostas teritorijas plāno stratosfērā nogādāt meteoroloģisko zondi Irbe-3, ar kuru tiks veikts zinātniskais eksperiments – dažādu atmosfēras gāzu mērījumi.

Komanda IRBE – 3 ar savu meteoroloģisko zondi un zinātnisko eksperimentu arī šogad piedalīsies starptautiskajās meteoroloģisko balonu sacensībās Global Space Balloon Challenge, kas pulcē amatieru satelīttehnoloģiju un kosmosa izpētes entuziastus no visas pasaules, iedrošinot veidot pašiem savas tuvā kosmosa misijas.

Studenti šogad ir izstrādājuši jaunu, funkcionāli uzlabotu derīgās kravas kapsulas prototipu, izstrādājuši komunikācijas un sensoru apakšsistēmas, kā arī ir izveidojuši un pārbaudījuši elektrobarošanas apakšsistēmu, kas nodrošinās strāvas padevi visām elektroniskajām komponentēm un divām videokamerām, kuras tiks izmantotas lidojuma iemūžināšanai.

Izstrādātā sensoru apakšsistēma veiks galveno eksperimentu - dažādu gāzu koncentrācijas mērījumus atmosfērā, kā arī temperatūras, spiediena un mitruma mērījumus. Eksperimentā iegūtie dati tiks ierakstīti un saglabāti atmiņas kartē vēlākai apstrādei un analīzei.

Derīgās kravas meklēšanai pēc tās piezemēšanās tiks izmantotas pašu izgatavotas 434 MHz diapazona Yagi-Uda antenas, kas nodrošina augstu virziendarbību - tas nozīmē, ka būs vieglāk noteikt raidītā signāla virzienu, tādā veidā atvieglojot derīgās kravas kapsulas atrašanu. Galvenais IRBE-3 radiosignāla uztveršanas centrs atradīsies Ventspils Augstskolas radiostacijā (YL1VA). Iesaistīties un uztvert balona signālu var arī citi Latvijas radioamatieri. Sekošana balona atrašanās vietai un reālā laikā iegūtās GPS koordinātas tiks attēlotas uz kartes (piekļuve būs pieejama http://www.habhub.org).

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • -1
    i 16.08.2017, 17:45:25

    Malači ;)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: