Lēmums visā valstī vienlaicīgi īstenot pāreju uz eksāmenu kārtošanu skolās tikai latviešu valodā kaitē Latvijas nacionālajai drošībai un rada priekšnoteikumus situācijas destabilizācijai valstī. Tādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc Lemberga domām, pāreju uz eksāmenu kārtošanu tikai latviešu valodā mazākumtautību skolās nedrīkstētu īstenot uzreiz visā Latvijā, bet to vajadzētu darīt individuāli, pa pilsētām vai pat atsevišķām skolām, jo iedzīvotāju valsts valodas prasmes dažādos Latvijas reģionos ir krasi atšķirīgas. "Ar to es domāju, pirmkārt, jau Latgali – Daugavpili un Rēzekni, kur situācija ir atšķirīga, piemēram, no Valmieras. Tās ir vienkārši nesalīdzināmas lietas," turpināja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, šo situāciju kāds varēs izmantot ļaunprātīgi, lai destabilizētu situāciju Latvijā kopumā, it īpaši atsevišķās lielajās pilsētās un Latgales reģionā.

"Direktīva pieeja tādiem jūtīgiem sociāldemogrāfiskiem un etniskiem jautājumiem nav pareiza, un pie pašreizējās nestabilās ģeopolitiskās situācijas šādu lēmumu pieņemt – tas, pēc manām domām, kaitē Latvijas nacionālajai drošībai," uzsvēra Ventspils mērs.

"Latvijas nacionālās drošības intereses ir jāliek augstāk par kāda Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierēdņa iegribām," turpināja Lembergs, paužot viedokli, ka ar šo reformu "latviešu valoda ne kaut ko iegūst, ne zaudē."

Savu viedokli Ventspils mērs esot darījis zināmu gan ZZS, gan Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS).

"Es uzskatu, ka šāda veida aktivitāte ir Latvijas ienaidnieku aktivitātes. Tas ir milzīgs Latvijas nacionālās drošības apdraudējums, un, pēc manām domām, šādu situāciju Nacionālās drošības padome, ko vada [Valsts] prezidents, nedrīkst pieļaut. Etnisko konfliktu, ja tāds attīstās, jūs nevarat risināt, izmantojot NATO 5.pantu – jums ieroči nepalīdzēs," rezumēja Lembergs.

Kā ziņots, valdība šodien atbalstīja noteikumu projektu, kas paredz, ka 9. un 12. klašu skolēniem eksāmena kārtošanas valoda ir latviešu valoda.

Noteikumu projekts, kura izmaiņas attiecas arī uz mazākumtautību izglītības programmām, paredz latviešu valodā kārtot visus eksāmenus, izņemot eksāmenus valodu mācību priekšmetos, līdz ar to vairs netiek paredzētas izvēles tiesības attiecībā uz valodu, kurā kārtot eksāmenu.

Lasi vēl

Komentāri (10)

  • -1
    Visvaldis Sīpols 08.08.2017, 15:29:18

    Vai tad Tev ir ar ko domāt,jo sliktāk jo labāk,varēji taču laist uz matušku tur taču pieņemtu ar atplēstām rokām,te jau vairs nav ko ņemt,jauku ceļa vēju.

  • -4
    keda 08.08.2017, 15:45:20

    Baigi ilgi jau valodas jautājums tiek uzskatīts par nez ko jūtīgu. Nekas cits neatliek, kā pieiet tieši - es tikai par! Protams, nevajag šoka terapiju, bet kaut kādu pārejas periodu, bet vajadzīgs tas ir. Cik var uztraukties par citu jūtām un ignorēt savas?

  • -2
    Novadnieks 08.08.2017, 16:11:24

    Tas Lembergs mazāk varēja domāt par tādu ne visai iespējamu etnisku
    konfliktu,bet padomāt par konfliktu starp tautu un tās ienaidniekiem,kur ieroči noteikti palīdzēs (tautai palīdzēs).Nemaz tik vecs nav.Var tādu pavērsienu piedzīvot.

  • 0
    Agita Geslere 08.08.2017, 16:56:19

    Ir jāsāk ar pirmsskolas iestādēm, kurām sen jau bija jāpāriet uz latviešu valodu. Tāpat mācībām skolā būtu jānotiek tikai latviešu valodā un tad var taisīt projektus -ar centralizētajiem eksāmeniem.

  • -2
    Janis Keiss 08.08.2017, 17:47:08

    .Idaram sen jau vajadzetu aiz restem sedet!Ka vispar cilveks ar 8 kriminallietam var atrasties kada mera amata?tas nozime tikai to,ka lielaka dalja Valsts vaditaju atbalsta to urku

  • 0
    karlito 08.08.2017, 18:57:53

    Vai Anglijā varētu valsts eksāmenu kārtot piemēram poļu,arābu vai latviešu valodā? Vai Vācijā,Nīderlandē un skandināvijas valstīs..? Protams,ka NĒ..Eksāmeni ir jākārto tās valsts valodā,kurā tu dzīvo! kādas te vēl diskusijas par etniskiem konfliktiem,murgs kaut kāds..Mēs jau pietiekami ilgi esam neatkarīga valsts ar savu valsts valodu!

  • 0
    Edvards Putnaērglis 08.08.2017, 20:04:42

    Vislielākie Latvijas ienaidnieki ir bijušie un esošie valsts ierēdņi , kuri izmanto ieņemamo amatu tautiešu apzagšanai , nevis valsts attīstības veicināšanai ! Tātad viņi ir sevišķi bīstami noziedznieki , pret kuriem prokurori un tiesneši izturas ar neviltotu cieņu , jo "nauda nesmird" !

  • -4
    Latvija pāri visām! 08.08.2017, 20:34:40

    Piekrītu Aiviņam.
    Latviešu nacionālā atmoda arī sākās tad, kad Krievijas impērija sāka rusifikācijas procesu latviešu apdzīvotajās zemēs. Tagad arī var kunkstēt cik grib par latviešu valodas īpašām un ekskluzīvām tiesībām Latvijas "impērijiņā", bet beigties tas var gaužām slikti.
    Tāpēc riskēt diez vai ir vērts.

  • 0
    LeoLakmus 08.08.2017, 21:27:38

    Hm, nu gan atrada problemu?! Pienemu, ka tomer tie ir zinosi specialisti un amatpersonas, kuras realize un vada eksamenu kartosanas jautajumu.
    Labak ar saviem resursiem butu iesaistijies medicinas finansejuma jautajumu atrisinasana (tiesi atrisinasana, nevis muzigaa risinasanaa un visgudra komentesanaa). Vismaz mazs sturitis valsts parvaldes butu sakartots

  • -2
    Latvija pāri visām! 08.08.2017, 23:51:39

    Jā, jā - pilns mums ar "zinošiem" speciālistiem un amatpersonām ka jāsmejas, un bedrē valsts joprojām.
    Nolēma piemest uguntiņu nacionālisma kurināšanai lai novirzītu domas no reālām problēmām.
    Ja būtu gudri, vnk dotu izvēles iespēju.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: