Ventspils pirmsskolas un mazākumtautību skolas sākumskolas skolotājas kopš marta aktīvi iesaistījās projektā „Vecāku iesaistīšanas modeļu izstrāde bilingvālai pirmsskolai un sākumskolai” skolotāju – mentoru tālākizglītības kursā darbam bilingvālās izglītības kontekstā.

Eiropas Savienības Baltijas jūras reģiona programmas Interreg atbalstīto projektu Latvijas Universitāte realizēja kopīgi ar partneriem: Tartu Universitāti un Helsinku Universitāti.

Latvijas Universitātes pasniedzējas Ligitas Grigules vadībā tika organizēti semināri Rīgā, Liepājā un Ventspilī. Lai sekmētu vienlīdzīgas iespējas minoritāšu valodu bērnu kvalitatīvai bilingvālajai izglītībai, pilnveidotu vecāku izpratni par bilingvālās izglītības principiem, sadarbības iespējām ar skolu, pedagogi no septiņām Ventspils izglītības iestādēm izstrādāja savu darba stratēģiju, apkopoja iepriekšējo pieredzi un dalījās tajā semināros martā un aprīlī.

Maija sākumā Tallinā notika gala konference, kurā piedalījās 26 pārstāvji no Latvijas un tajā skaitā astoņas skolotājas no Ventspils pirmsskolas iestādēm un 2. vidusskolas. Konferenci atklāja Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas vice-kanclers jauniešu un starptautisko attiecību lietās. Projektu prezentēja Jekaterina Protasova (Helsinku Universitāte), Ligita Grigule (Latvijas Universitāte) un Katri Raik ( Tartu Universitāte).

Konferences dalībniekiem bija lieliska iespēja iepazīties ar Somijas un Igaunijas pieredzi otras valodas apgūšanas procesā mazākumtautību skolās un bērnudārzos. Tāpat varēja uzzināt Baltijas jūras valstu vecāku aptauju secinājumus un ieguvumus, kuri tika īstenoti projekta laikā katrā no šīm valstīm. Dalībnieki varēja dalīties savā pieredzē semināros, strādājot darba grupās kopā ar pedagogiem no igauņu un somu skolām, pirmsskolas iestādēm un bērnu vecākiem.

Konferences laikā tika runāts par multikulturālu sabiedrību, vecāku konsultēšanu un iesaistīšanu skolas dzīvē. Tika piedāvāta konkrētu izglītības iestāžu pieredze.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: