Trešdien Ugāles vidusskolā un Ventspils Pārventas pamatskolā viesosies satiksmes drošības kampaņa Apstājies. Paskaties. Pamāj.

Ugālē kampaņa piestās trešdien pulksten 10, bet divarpus stundas vēlāk reģionālās nodarbības notiks arī Ventspils Pārventas pamatskolā.

Latvijā ir daudzas pilsētas, kurās mācību iestādes atrodas lielo maģistrālo ceļu tiešā tuvumā, un ko autopārvadātāji izmanto tranzītam. Ugālei diennaktī cauri izbrauc ap 535 kravas automašīnas, tikmēr Ventspilij – 641 kravas auto. Lai bērni justos droši uz ielas un ceļa, zinātu kā pareizi tos šķērsot, tostarp, ieraugot kravas vai citu liela izmēra automašīnu, un, lai samazināt satiksmes negadījumos bojā gājušo bērnu skaitu Latvijā līdz nullei, pērn septembrī tika aizsākta vēl nebijusi satiksmes drošības kampaņa “Apstājies. Paskaties. Pamāj.”

Latvijas skolās notiek lekcijas par satiksmes drošību bērniem un praktiskas nodarbības, kurās bērni tiek iepazīstināti ar kravas automašīnas izmēriem, tās manevrētspēju satiksmē un tiem ir iespēja iejusties smagās automašīnas šofera lomā. Kampaņā bērniem kā drošas uzvedības paradums tiek mācīta kādu pavisam vienkārša, bet ļoti efektīva darbība – pirms ielas vai ceļa šķērsošanas, arī pa apzīmētu gājēju pāreju - apstāties, paskatīties un pamāt mašīnas šoferim, tā pārliecinoties, ka autovadītājs un bērns viens otru pamanījuši.

Uz Latvijas skolām, tostarp Ugāles un Ventspils, dodas īpaša Apstājies. Paskaties. Pamāj. kravas automašīna, lai ar lekcijām un praktiskiem automašīnas paraugdemonstrējumiem bērniem saprotami skaidrotu – cik sarežģīti lielo automašīnu šoferiem ir pamanīt gājējus vai velosipēdistus to tuvumā. Bērni varēs iejusties kravas automašīnas vadītāja lomā un praktiski pārliecināties par ceļa pārredzamību no šofera vietas, uzzināt par kravas auto manevrēt spēju, kā arī auto bremzēšanas ceļu, “aklajiem punktiem” un citām svarīgām lietām, kas jāzina un jāņem vērā, lai justos un pārvietotos uz ceļa droši, tā iemācot – apstāties, saskatīties ar šoferi – tieši vai caur atpakaļ skata spoguli un pamāt, pārliecinoties, kas esi pamanīts. Tāpat bērniem tiks radīta īpaša multfilma par kravas automašīnas šoferi Juri, kuru ierunājis pazīstamais mūziķis Jānis Šipkēvics.

Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka satiksmes negadījumos ik gadu iet bojā ap 260 000 bērnu. Pēdējos piecos gados Latvijā uz ceļiem ik gadu iet bojā vidēji 7 bērni, bet pērn – 11 bērni, liecina Centrālās statistika pārvaldes dati.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: