Atsaucoties uz 2017.gada 6.februārī plašsaziņas līdzekļos publicēto informāciju par to, ka A.Lembergs esot uzpircis Ventspils Augstskolas (VeA) personālu, lai no amata atceltu bijušo VeA rektori G. Rēvaldi, Ventspils Augstskola aicina izvērtēt ziņu patiesumu un pamatotību.

VeA Satversmes sapulce 2016. gada 23.maijā izteica neuzticību G.Rēvaldei un nobalsoja par viņas atcelšanu no VeA rektores amata. VeA personāls jau ilgstoši bija neapmierināts ar G.Rēvaldes vadības stilu, pieņemtajiem lēmumiem, kā arī viņas ieceltā (pretēji Senāta lēmumam) prorektora pienākumu izpildītāja Edvarda Ratnieka darbu.

Par G. Rēvaldes atcelšanu no amata lēma VeA Satversmes sapulce – VeA augstākā lēmējinstitūcija, kas tiesīga izskatīt un izlemt VeA darbības un attīstības pamatjautājumus. Savus pārstāvju Satversmes sapulcē ievēl visas VeA personāla grupas – akadēmiskais un vispārējais personāls, kā arī studējošie:

  • no akadēmiskā personāla – 18 pārstāvjus;

  • no vispārējā personāla – 6 pārstāvjus;

  • no studējošajiem – 6 pārstāvjus.

VeA vērš uzmanību uz to, ka VeA Satversmes sapulcē ir pārstāvēts tikai VeA personāls un studenti, nevis Ventspils pilsētas dome vai citi augstskolas sadarbības partneri. Lai gan regulāri plašsaziņas līdzekļos izskan G. Rēvaldes un E. Ratnieka apvainojumi Ventspils Augstskolai un tās personālam, VeA aicina būt kritiskiem un izvērtēt šo ziņu patiesumu, ieklausoties VeA darbinieku un studentu viedoklī, nevis personās, kuras ar šādu ziņu palīdzību cenšas veidot savu politisko karjeru.

Arī Ventspils Augstskolas jaunievēlētais rektors Kārlis Krēsliņš un Studentu padomes priekšsēdētājs Oskars Linde izsaka nožēlu par G.Rēvaldes un E.Ratnieka nespēju atkāpties no amata ar cieņu, lai gan personāls pārliecinoši paudis savu nostāju, balsojot par G. Rēvaldes atcelšanu no amata.

Tāpat arī Ventspils pilsētas dome izplatījusi paziņojumu, ka pilnībā norobežojas no Ratnieka apgalvojumiem. "Ņemot vērā, ka E.Ratnieka kungs bija VeA Juridiskās nodaļas vadītājs un G.Rēvaldes, pretēji VeA Senāta lēmumam, iecelts VeA prorektora amatā, E.Ratniekam būtu jāzina, ka Ventspils pilsētas domei nav nekādu tiesību iecelt vai atcelt VeA rektoru amatā vai no amata. Tādas tiesības ir tikai VeA Satversmes sapulcei, kas arī lēma par G.Rēvaldes atcelšanu no VeA rektores amata saistībā ar uzticības zaudēšanu. Neviens Ventspils pilsētas pašvaldības pārstāvis nav kādam piedāvājis atlīdzību par kādas darbības veikšanu vai neveikšanu. Ventspils pilsētas pašvaldība finansiāli atbalsta Ventspils Augstskolas darbību jau kopš tās izveidošanas 1997. gadā. Kopš VeA izveidošanas brīža VeA attīstībā pašvaldība ir ieguldījusi vairāk kā 15 miljonus eiro," skaidro pašvaldība.

Ņemot vērā nepietiekamo valsts budžeta finansējumu augstākajai izglītībai, viens no pašvaldības atbalsta veidiem ir papildus finansējums augsti kvalificēta personāla nodrošinājumam. Tāpat kā Ventspils pilsētas pašvaldības iestādēs, arī attiecībā uz VeA piešķiramo finansējumu tiek ievērots sekojošs budžeta plānošanas princips – pieprasījumu par pašvaldības budžeta līdzekļu apjomu un tā izlietošanas mērķi iesniedz attiecīgā iestāde (šajā gadījumā – VeA). Līdz ar to priekšlikumu par pašvaldības finansējuma izlietojuma mērķi un sadalījumu pašvaldībai iesniedz VeA rektors.

Rēvaldei stājoties rektora amatā 2013. gada rudenī, pašvaldība aicināja viņu izstrādāt VeA iekšēju nolikumu par to, kuriem VeA darbiniekiem un par kādu pienākumu veikšanu tiek piešķirts pašvaldības finansējums. Rēvalde to apņēmās izstrādāt līdz 2014. gada septembrim, taču pienākot augustam  aicināja pagarināt līdz 2015. gada februārim. Izmantojot dažādas atrunas, Rēvalde vairāku gadu garumā tā arī nolikumu nesagatavoja. Pašvald'ībā norāda, ka līdz ar to nav saprotami bijušā Ventspils Augstskolas prorektora pienākumu izpildītāja, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK valdes locekļa E.Ratnieka tendenciozie un faktiskajai situācijai neatbilstošie apgalvojumi.

Lasi vēl

Komentāri (9)

  • -5
    Novadnieks 07.02.2017, 12:26:30

    Un tagad visi šitie izvērtēt gribētāji nevarēs vien sagaidīt,lai izvērtējums būtu vērsts pret Ratnieku,un tad varēs no laimes staigāt ar slapjām biksēm.

  • -6
    ozols 07.02.2017, 13:38:18

    Ratnieks uzkāpis uz varžacēm,ja jau VB žurnālisti iespringuši ,tikai par to vien raksta,it kā citi cilvēki,notikumi ventiņos nebūtu. :) Jūtos kā komunista laikos :)

  • -2
    Nif nifs 07.02.2017, 15:17:40

    savukārt daži komentētāji te iespringuši uz pretējo, lej žulti ar nepārbaudītiem faktiem cik tik var! katru dienu pa dažām foruma tēmām, maļ krustām šķērsām.

  • -5
    Murcis76 07.02.2017, 13:50:06

    VB, pie reklāmraksti, arī pasūtījuma raksts tāds skaitās, ir jāliek atsauksme, ka tā ir apmaksāta informācija, kā to nosaka LV likumdošana!!!
    Un nestāstiet, ka šī informācija ir neatkarīga:
    https://pvs.iub.gov.lv/show/481880

  • -4
    ozols 07.02.2017, 15:35:03

    Nif nifs, labāk sāc sacerēt kārtējās pārbaudītās pasakas. Nemaz tik viegli nav vai ne ? Un tā nav žults ,bet gribam zināt patiesību ne pasakas,kas te ventiņos notiek ar VB medījiem. Ne tā? :) Kur ir Jūsu neatkarība ?

  • -2
    Gūgle 07.02.2017, 16:20:07

    Ratnieks tāds slidens tips:
    http://www.ventasbalss.lv/forums/cilveki-sabiedriba/1057

  • -1
    Nif nifs 07.02.2017, 16:22:22

    Es te nekādas pasakas nesaceru. Neatradīsi ne šai portālā, ne citos. Izlasu, nospļaujos par visām tām muļķībām un žulti, un dzīvoju tālāk. Ar saviem uzskatiem. Vienkārši pārāk uzkrītoši tas viss te pēdējā laikā parādās.

  • -1
    ozols 07.02.2017, 16:43:34

    Nif uzkrītoši ir tiešām,un protams pie turīgiem ( arī varas vīriem! ) daudzi pielīp ,bet ..........ir arī parastā tauta, kura manā skatījumā ir pati svarīgākā.

  • -1
    Nif nifs 07.02.2017, 16:49:52

    :) es arī tikai pie parastās piederu.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: