Ventspils Jaunrades nama koka rotaļlietu izgatavošanas pulciņš paplašina savu darbību, papildus piedāvājot arī koka auto modeļu izgatavošanas nodarbības.

Pēc tam, kad koka automašīna būs izgatavota, dalībnieki ar tām piedalīsies sacensībās. Pašizgatavoto koka auto modeļi brauc pa slīpu trasi, sacenšoties, kura no tām ātrāk finišēs.

Koka auto izgatavošanas nodarbībās audzēkņiem tiks sniegtas zināšanas par auto modeļu uzbūvi un darbības principiem, tāpat audzēkņi apgūs prasmes un iemaņas koka auto modeļu konstruēšanā un izgatavošanā.

Pulciņa nodarbībās notiks sacensības audzēkņu starpā, bet plānots piedalīties arī dažādās Latvijas un starptautiskajās sacensībās.

Nodarbības notiek bez maksas, pirmdienās un ceturtdienās, no 15:00 līdz 17:10, jauniešiem vecumā no 11-16 gadiem, skolotājs Zigmārs Sula.

Koka auto modeļu sacensības aizsākumi meklējami 20. gadsimta 20 gados ASV. Mašīnas tiek izgatavotas no koka, tām jābūt ar precīzu svaru, garumu un platumu, pirms sacensībām notiek kontroles mērījumi un svēršana. Sacensības notiek starp modeļiem, kuri pamatā izgatavoti no koka - mašīnu enerģijas avots ir Zemes gravitācijas spēks, neizmantojot nekādus citus ārējus enerģijas avotus, laiks tiek fiksēts ar hronometru.

Auto modeļu gatavošanā ir vajadzīgas vairākos mācību priekšmetos apgūtās zināšanas un prasmes. Piemēram, koka, metāla un citu līdzīgu materiālu tehnoloģijās gūtās prasmes un iemaņas. Koka auto modelīšus var gatavot arī mācību stundu ietvaros, tā apgūstot vairākas standartā iekļautas tēmas; vizuālā mākslā iegūtas noformēšanas zināšanas, etnogrāfiskās zīmes un raksti; fizikā – inerce, matemātiskie aprēķini u.c). Spēks, kas dzen šos auto uz priekšu ir gravitācija un inerce, bet gaisa pretestība un berze to cenšas bremzēt. Trases garumi ir no 9,5 metriem līdz 13,5 metriem, starta punkta augstums 1,2m- 1,5m. Ātrums līdz pat 32 km stundā.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    cits 17.01.2017, 15:31:06

    Apsveicami,ka atdzimst nobrauciena automodeļu būvēšana.
    Varbūt daudzi vēl nezina,ka aizsācējs šai nodarbei bija toreizējās Jauno tehniķu stacijas (tur tagad mākslas skola) auto un kuģu modelisma pulciņu vadītājs Juris Birznieks.Pagājušā gadsimta 70.to gadu vidū un beigās Ventspilī notika sacensības šajā veidā.Trases bija uzbūvētas arī 3.vidusskolā un 1.astoņgadīgajā skolā (pašlaik vakarskola),taču dominēja Jauno tehniķu stacijas komanda.Modelīšus būvēja no vispārpieejamiem materiāliem,galvenokārt no koka,mērogā 1:20.Jāpiebilst,ka centās panākt maksimālu atbilstību reālajām automašīnām,visvairāk bija 1.formulas kopiju,kas tika izstrādātas visos sīkumos,kas deva papildus punktus tā sauktajā stendā,kur vērtēja atbilstību rasējumam.Sacensībām parasti gatavoja otru modeli-elementāri vienkāršu,bet bija noteikums,ka ar "stenda" modelīti jāveic vismaz 2 nobraucieni.
    Vēlākos gados no Birznieka pulciņa vadību pārņēma V.Kitajevs,kurš,cik zināms,darbojās arī Jaunrades namā.

  • 0
    ozols 18.01.2017, 09:02:02

    Jauki ! Piedalīšos noteikti :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: