Ekoskolu Rīcības dienu ietvaros, Ventspils pirmsskolas izglītības iestādē „Varavīksne” tika rīkota akcija – aicinājums "Ēd veselīgu vietējo produkciju!", kuras laikā tika akcentēta sezonālā veselīgā vietējā pārtika, rosināts atbalstīt vietējos ražotājus, samazinot ievestās pārtikas lietošanu un transporta plūsmas mazināšanos.

Uz iestādes žoga bija apskatāmi plakāti, kuri stāstīja par veselīgajiem ēšanas paradumiem iestādē.

Rīta cēliens sākas darbīgi. Mazajām rociņām topa veselīgs cienasts no vietējiem produktiem: tika gatavoti augļu salāti ar medu, vērti žāvētu augļu iesmiņi, smērētas medusmaizes u.tml. Kad viss bija sagatavots, ar smaidu sejā un cienastu rokās pirmsskolas izglītības iestādes „Varavīksne” audzēkņi kopā ar skolotājām devās pilsētas ielās, lai aicinātu iedzīvotājus dzīvot veselīgi un lietot vietējo ražotāju izaudzēto. Tika cienāti visi sastaptie iedzīvotāji. Veselība tika vēlēta sētniecei, pārsteigtas tika arī Valsts ieņēmuma dienesta darbinieces, frizētavas un veikala apmeklētāji. Varavīksnēni pabija arī Biznesa centrā, vēlēja prieku, veselību visiem un aicināja lietot vietējo pārtiku.

„Cienasts tika arī tirgus tirgotājām, parunājāmies ar pieturā sēdošajiem. Izbaudījām došanas prieku. Ceram, ka ar savu akciju sasildījām kādam sirsniņu. Varbūt plakātos paustās mūsu dzīves atziņas un sarunas ar sastaptajiem cilvēkiem kādam liks aizdomāties par to, ko nozīmē "veselīgs dzīvesveids", kādas rīcības ietekmē klimata pārmaiņas un ko katrs var darīt, lai tās mazinātos,” stāsta Ventspils pirmsskolas izglītības iestādes „Varavīksne” metodiķe Rasma Jaunķierpe.

Iesaistoties Ekoskolu Rīcības dienās, kuras notiek no 7. līdz 13. novembrim un ir veltītas ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu pieņemšanas jubilejai, pirmsskolas izglītības iestādes „Varavīksne” nolūks ir piedāvāt veidus, kā iesaistīties globālu problēmu risināšanā ar vietēja mēroga rīcībām – aicina rūpēties par pilsētas zaļajiem palīgiem – kokiem, kuri palīdz samazināt autotransporta izplūdes gāzu radītās sekas. Tāpat pirmsskolas izglītības iestāde „Varavīksne” aicina atbalstīt vietējos zemniekus un ražotājus, kuri neizmanto ķimikālijām, kā arī aicina domāt par kravas pārvadājumu samazināšanu, rūpējoties par gaisa piesārņojuma mazināšanu.

FOTO

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: