Trešdien, 26.oktobrī tika parakstīts līgums par vienas no valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas ar koncertzāles funkciju ēkas būvprojekta sastāvdaļām - ērģeļu izbūve - īstenošanu. Ērģeles ir projektējis un izgatavos Vācijas ērģeļbūves uzņēmums Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co.

Līgums par ērģeļu izbūvi noslēgts starp Ventspils pašvaldības iestādi “Komunālā pārvalde”, Ventspils Mūzikas vidusskolu un Johannes Klais Orgelbau GmbH & Co. Vācijas ērģeļbūves uzņēmums ir parakstījis nodomu protokolu ar SIA “Ugāles ērģeļbūvniecības darbnīca”, kas ērģeļu jaunbūves procesā paredz Ugāles ērģeļbūves speciālistu līdzdalību 20% apmērā.

Vācijas ērģeļbūves uzņēmums kopā ar konsultanti - pasaulē pazīstamo latviešu ērģelnieci Ivetu Apkalnu, Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkai ir izstrādājis ērģeļu projektu - arhitektonisko risinājumu un ērģeļu muzikālo koncepciju ar atbilstošiem tehniskiem risinājumiem. Autori ir izvairījušies no tradicionāla ērģeļu vizuālā tēla, priekšplānā novietojot metāla caurules, starp kurām pamanāmas ērģeļu stabules. Ērģeļu projekts paredz stacionāri izbūvētas ērģeles izvietot visos trīs Ventspils Mūzikas vidusskolas ēkas stāvos. To dizains sasauksies ar netālu no Mūzikas vidusskolas ēkai atrodošās grandiozās strūklakas vaibstiem un atgādinās, ka Ventspils ir pilsēta pie jūras.

Muzikālās koncepcijas ietvaros tradicionālie ērģeļbūves elementi kombinēti ar inovatīvām idejām. Šādu pieeju noteica apstāklis, ka ērģeles paredzēts izmantot gan mācību procesā, gan koncertos. Ērģelēm būs četri manuāļi un pedālis. Divos manuāļos tradicionālā veidā izvietosies neatkarīgi reģistri, savukārt otra manuāļu pāra un pedāļa skaņu krāsas veidos kopīgi izmantotie reģistri. Instruments sastāvēs no 38 neatkarīgiem reģistriem, 23 oktāvu paplašinājumiem, 18 aizgūtiem un 14 dublētiem reģistriem, kas krietni paplašinās pieejamo tembru klāstu, tādējādi vairojot instrumenta iespējas.

Instruments Ventspilī būs vienīgās ērģeles Baltijas valstīs ar diviem spēles galdiem (viens iebūvēts ērģelēs ar mehānisko traktūru tradicionālajiem manuāļiem, otrs - pārvietojams uz skatuves) un mūsdienīgu kombinēšanas sistēmu, kas sniegs ērģelniekiem pilnu pārvaldību pār instrumentu. Jaunais instruments sniegs lieliskas mācību iespējas, kā arī lielu potenciālu ērģeļspēles attīstībai Latvijā.

Ērģeļu izgatavošanas laikā Ugāles meistari izies speciālu apmācību kursu moderno ērģeļu tehnikā un elektronikā, tas nodrošinās operatīvu un kvalitatīvu Ventspils ērģeļu uzturēšanu pēc to uzstādīšanas.

Ērģeļu projekts paredz arī vairākus ērģeļu iekštelpu klimata kontroles risinājumus, tostarp ventilācijas risinājumus, mitruma līmeņa ievērošanas risinājumus, akustikas risinājumus un citus tehniskos risinājumus.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: