Jau ceturto mācību gadu Ventspilī notiek Latvijas Universitātes (LU) „Jauno ķīmiķu skolas”, bet otro mācību gadu – „Jauno fiziķu skolas” nodarbības, kuras vada pasniedzēji no LU.

Jauno ķīmiķu skolas nolūks ir veicināt interesi un motivāciju apgūt ķīmiju un citas dabaszinātnes, kā arī informēt skolēnus par profesijām, kurās nepieciešamas ķīmijas zināšanas, un karjeras izaugsmes iespējām ķīmijas jomā un popularizēt studijas Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē. Savukārt Jauno fiziķu skolas nodarbību tēmas ir saistītas ar mācību saturu, kas skolēniem ir jāapgūst 8. un 9. klasē fizikas mācību priekšmetā. Nodarbību mērķis ir veicināt skolēnu interesi par fiziku arī vidusskolas posmā.

Dalību Jauno ķīmiķu skolā Ventspilī šajā mācību gadā pieteikuši trīsdesmit 11. un 12. klašu audzēkņi no visām Ventspils vidusskolām. Šogad pirmā nodarbība notika 8. oktobrī un tā bija veltīta degšanas procesiem. Skolēniem bija iespēja iepazīties ar drošajiem uguns dzēšanas paņēmieniem, praktiski pārliecināties, kāpēc eļļu nedrīkst dzēst ar ūdeni, kā arī skolēni veica dažādus eksperimentus, kas saistīti ar degšanu.

Jauno fiziķu skolai dalību pieteikuši 35 audzēkņi. Jauno fiziķu skola piedāvā 8. un 9. klašu audzēkņiem no Ventspils pilsētas un Ventspils novada populārzinātniskas lekcijas un praktiskas nodarbības par fizikas tēmām. Šajā mācību gadā pirmā nodarbība Jauno fiziķu skolā notiks 22. oktobrī un tās tēma būs „Ieskatīsimies kosmosā”. Nodarbībā audzēkņi noskaidros, kā radušās zvaigznes, kā ir veidojusies Saules sistēma un uzzinās, kā var nomērīt attālumu līdz objektiem, līdz kuriem nav iespējams aiziet.

Šajā mācību gadā Ventspilī plānotas septiņas Jauno ķīmiķu skolas nodarbības, bet astotā (noslēguma nodarbība) notiks Rīgā, kur pulcēsies jaunie ķīmiķi no visas Latvijas. Savukārt Jauno fiziķu skolā šajā mācību gadā Ventspilī plānotas vismaz 6 nodarbības.

8.-9. klašu skolēni Jauno fiziķu skolas nodarbībām un 11.-12. klašu skolēni Jauno ķīmiķu skolas nodarbībām var pieteikties pie sava attiecīgā mācību priekšmeta skolotāja.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: