Pirmdienu un trešdienu vakaros Ventspils Augstskolā kopā sanāk Go spēles entuziasti.

 «Japānā šo spēli sauc par Igo, Korejā – par Baduk, bet Ķīnā – Wei-Qi. Visās trijās valstīs Go spēle ir tikpat populāra, kā, piemēram, golfs Amerikā. Ir pat vairāki televīzijas kanāli, kurās tiek translētas tikai Go spēles un nekas vairāk, » skaidro VeA Go pulciņa dibinātājs Aleksejs Skorodumovs (elektronika, 3. kurss).

Viņš ar Go sācis aizrauties apmēram pirms pusotra gada. «Man šī spēle neapnīk. Vienalga kuru datorspēli ilgāk par nedēļu es nespēlēju, bet go spēlēju joprojām,» stāsta Aleksejs.

Go viņš iesācis spēlēt pēc tam, kad noskatījies japāņu manga (komiksus, ko rāda pirms japāņu multenēm) par šo spēli. «Pēc šī sižeta Go spēle Japānā atkal kļuva ļoti populāra. To spēlēja gan bērnudārzos, gan skolās, gan citur,» stāsta Aleksejs. Viņam pašam ļoti iepatikusies ideja, ka spēli nav iespējams izskaitļot, ka jāpaļaujas arī uz intuīciju. «Tas ir tādēļ, ka Go spēlei ir vairāk iespējamo variāciju, nekā eksistē atomu visumā. Go meistari saka, ka pasaulē vēl nav bijušas nospēlētas divas vienādas spēles,» skaidro

Aleksejs.

Taču tas nenozīmē, ka spēles pamatprincipus būtu grūti apgūt. Iemācīties spēles noteikumus 15 minūtēs varot pat četrgadīgs bērns. Tāpat pastāvot iespējas arī līdzsvarot spēlētāju spēku samērus, piešķirot handikapu.

Kopš vasaras studentu pulkam pievienojies arī 2. vidusskolas 5. klases audzēknis Deniss un arī viņš lieliski jūtas, spēlējot ar lielajiem. Denisam spēli spēle atgādinot jūras kauju, viņam patīkot domāt stratēģiski.

Aleksejs īsumā izskaidro, ka spēlēts tiek ar melniem un baltiem kauliņiem, kurus sauc par akmeņiem, parasti uz 19x19 līniju liela laukuma. Akmens vai to grupas tiek noņemti, kad pretiniekam ir izdevies tos aplenkt. «Katram novietotajam akmenim ir dzīvības līnijas, ja tās ir bloķētas, tad akmens mirst,» filozofiski skaidro Aleksejs.

Uzzināt vairāk par Go var, atnākot uz Go pulciņa nodarbībām, kas augstskolā notiek pirmdienās un trešdienās plkst. 16. Pulciņu apmeklē ap 10 cilvēkiem, taču Aleksejs labprāt apmācītu arī vairāk interesentu, tai skaitā, ne tikai studentus. Viņam ir iecere Ventspilī rīkot arī Go turnīru, uz kuru varētu aicināt arī Go spēlētājus no Rīgas.

Foto: Līga Gabrāne

Aleksejs un Deniss iegrimuši Go spēlē, kuras norisi var uztvert arī kā tējas ceremonijai līdzīgu rituālu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: