Latvijas pirmā satelīta "Venta-1" izstrādi pabeigs šī gada beigās vai nākamā gada sākumā, bet tā palaišana orbītā no kosmodroma Indijā varētu notikt 2011.gada trešajā ceturksnī.

Tā vakar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību informēja Ventspils augstskolas (VeA) rektors Jānis Vucāns un 10.Saeimas deputāta amata kandidāts no Zaļo un zemnieku savienības.

Vucāns uzsver, ka valstī kaut kas noderīgs var rasties vien tad, ja ir tehnoloģiskās iespējas un ir zinātnieki, kuriem ir zināšanas un kuriem ir interese attīstīt zinātnisko darbību. Pateicoties ES struktūrfondu finansējumam, Ventspils starptautiskajā radioastronomijas centrā Irbenē ir divi radioteleskopi, tādēļ šeit var praktizēties ārvalstu zinātnieki, studenti, kā rezultātā pieredzi iegūst Latvijas mācībspēki.

VeA rektors uzsvēra, ka, ieguldot līdzekļus satelīttehnoloģiju attīstībā, nevar gaidīt rezultātu pēc pāris gadiem, kā tas ir citās tautsaimniecības jomās, taču, ieguldot līdzekļus šajā jomā, nākotnē būs iespēja saprast to, kas pasaulē vēl nav izpētīts, izmantot satelītu vides monitoringam, novērtēt graudaugu ražību, noteikt koksnes sastāvu, medicīnā datorattēlu apstrādē.

Profesors Andrejs Siliņš uzsvēra, ka Latvijas galvenais resurss ir gudri cilvēki, tādēļ pašreizējais ieguldījums zinātnē ir zem katras kritikas. "Ja valsts grib sasniegt kādus mērķus zinātnē, ir jāiegulda ievērojami līdzekļi, lai to varētu izdarīt un gūt atdevi," sacīja Siliņš. Savukārt profesors Ivars Lācis, redzot šodien parakstītā līguma par projekta "Satelīttehnoloģiju pētījumu starptautiskās konkurētspējas un kapacitātes palielināšana" apjomīgo mapi, rosināja atteikties no ilgām un skaistām runām un vairāk pievērsties reālam darbam.

Projekta "Satelīttehnoloģiju pētījumu starptautiskās konkurētspējas un kapacitātes palielināšana" gaitā tiks stiprināta sadarbība ar Eiropas Savienības (ES) vadošajiem pētniecības centriem, piesaistīti ārvalstu zinātnieki un nodrošināta pašmāju pētnieku stažēšanās ārvalstu izcilos pētniecības centros.

Projekta rezultāti paredz paaugstināt zinātniskā darba produktivitāti un veicināt plašākas iespējas starptautisku projektu īstenošanā, lai maksimāli efektīvi izmantotu zinātnei pieejamos resursus un kāpinātu ekonomisko atdevi. "Satelīttehnoloģiju pētījumu starptautiskās konkurētspējas un kapacitātes palielināšana" projekta kopējais ilgums ir 36 mēneši un ieguldījumu kopējā summa ir 217 000 latu, tai skaitā paredzēts 100% ERAF finansējums attiecināmajām izmaksām 206 000 latu apmērā.

Kā ziņots, VeA sadarbībā ar Ventspils Augsto tehnoloģiju parku, Rīgas Tehnisko universitāti, Latvijas Universitāti, Brēmenes universitāti un Vācijā izvietoto vienu no Eiropā lielākajiem satelītu ražošanas uzņēmumiem izstrādā un sagatavo palaišanai orbītā Latvijas pirmo satelītu "Venta-1".

"Venta-1" funkcionēs kā loģistikas jeb automātiskās identifikācijas satelīts. Tas nozīmē, ka pie transportlīdzekļa iespējams piestiprināt nelielu raidītāju, kuru uztvertu satelīts un uz uzņēmuma bāzi pārraidītu ģeogrāfiskās koordinātas, skaidro izstrādātāji.

Satelītam būs piestiprināta maza fotokamera, ar kuru varēs uzņemt attēlus, kā arī lāzera tālmēra retroreflektors, lai varētu veikt "Venta-1" lokāciju no Zemes, tādējādi pārbaudot orbītas kustības aprēķinus. Satelīta saziņai ar Zemi kā starpnieku izmantos Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra Irbenē modernizēto infrastruktūru.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: