Saistībā ar Ministru kabineta noraidošo nostāju Ventspils brīvostas iesaistē gāzesvada "Nord Stream 2" projektā SIA "Noord Natie Ventspils Terminals" un AS "Baltijas ekspresis" lūdz valdībai kompensēt negūtos ieņēmumus, pavēstīja biedrībā "Baltijas asociācija - transports un loģistika".

Kompānijas ar lūgumu vērsušās pie Ministru prezidenta Māra Kučinska. Uzņēmumi atgādina, ka valdība uzdeva ekonomikas ministram, satiksmes ministram, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un finanšu ministrei nodrošināt, ka Ministru kabineta ieceltie valsts pārstāvji Ventspils brīvostas valdē balso pret jebkādu brīvostas iesaistīšanos "Nord Strem 2" īstenošanā, kas savukārt rezultējās Ventspils ostai izteiktā sadarbības piedāvājuma atsaukumā.

"Noord Natie Ventspils Terminals" lūdz kompensēt negūtos ieņēmumus par kravas pārkraušanas pakalpojumiem 2,5 miljonu eiro apmērā, par kravas uzglabāšanas pakalpojumiem 700 000 eiro apmērā, kā arī par kravas tehnoloģisko elementu nodrošināšanu (laukumu/tehnikas investīcijas) 2,5 miljonu eiro apmērā. Savukārt "Baltijas ekspresis" lūdz kompensēt negūtos ieņēmumus par dzelzceļa pārvadājumu loģistikas nodrošināšanu 2,6 miljonu eiro apmērā.

"Šis projekts terminālim būtu nodrošinājis darbu pusotra gada garumā un neatsveramu atspaidu tehnoloģiskajā attīstībā un pieredzē. Mūsu termināļa dalība "Nord Stream 2" projektā tika atbalstīta "Nord Stream 2" galvenajā mītnē Šveicē, kur tika gaidīta Latvijas valdības oficiālā nostāja par iesaisti loģistikas nodrošināšanā caur Ventspils ostu," iesniegumā valdības vadītājam pauž "Noord Natie Ventspils Terminals" valdes loceklis Aivars Gobiņš, paužot gatavību pēc Ministru kabineta pieprasījuma argumentēti pamatot un dokumentāli pierādīt zaudējumu apmērus.

"Noord Natie Ventspils Terminals" ir daudzfunkcionāls kravu pārkraušanas centrs, terminālis ro-ro kravu, konteineru un ģenerālkravu apstrādē Baltijas jūras reģionā.

Savukārt "Baltijas ekspresis" ir privāts licencēts un sertificēts dzelzceļa kravu pārvadātājs, kas piedāvā dzelzceļa kravu pārvadājumu pakalpojumus; dzelzceļa manevru un saimnieciskā darba pakalpojumus; principāla pakalpojumus tranzīta kravām; dīzeļlokomotīvju nomas pakalpojumus; dīzeļlokomotīves tehniskās apskates pakalpojumus Ventspils dzelzceļa stacijā; dīzeļlokomotīvju ekipēšanas pakalpojumus; lokomotīvju brigāžu nomas pakalpojumus. Uzņēmums pēc kravu apgrozījuma ir otrais lielākais pārvadātājs valstī.

Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis iepazinās ar šo lūgumu.

Valdība nav pareizais adresāts, kur griezties ar lūgumiem kompensēt kāda neesoša vai neiespējama biznesa zaudējumus, šodien pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Māri Kučinski  sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Komentējot divu Ventspils uzņēmumu vēršanos valdībā, lūdzot tai kompensēt negūtos ieņēmumus no gāzesvada "Nord Stream 2" projekta, Vējonis norādīja, ka valdība nekādus lēmumus attiecībā uz "Nord Stream 2" projektu un uz cauruļu novietošanu Latvijas teritorijā neesot pieņēmusi, līdz ar to valdībai nevarot prasīt kompensēt to, par ko tā nav lēmusi.

"Gala lēmumu par to, ka caurules netiks novietotas šeit, pieņēma paša "Nord Stream 2" vadība un tas ir viņu lēmums. Drīzāk šiem uzņēmumiem būtu jāvēršas pie projekta vadības ar šādu lūgumu un jautājumu, kāpēc attiecīgs lēmums tika pieņemts," teica Vējonis.

Vienlaikus Valsts prezidents uzsvēra, ka neapšaubāmi drošības intereses Latvijas valstij ir pirmajā vietā, un, ja Latvijai būs jāizšķiras, tā vienmēr izšķirsies par savu drošību.

Savukārt Kučinskis norādīja, ka atbildes vēstules saturu vēl ir grūti komentēt, taču vienlaikus neuzskata, ka valdība kādam būtu par kaut ko parādā.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -4
    Latvija pāri visām! 22.06.2017, 11:48:08

    Šī valdība ar savu nespēju ir parādā visiem, sākot ar pensionāriem un beidzot ar mediķiem.
    Un vajag nevis lūgt, bet pieprasīt, kā dziedāja nac. Atmodas laikos!

  • -2
    Arturs Pupshis 22.06.2017, 14:26:00

    Es te nesen plānoju ienākumus, bet man nesanāca, tad lūdzu man arī kompensējiet...sviests

  • -3
    yolo 22.06.2017, 14:52:55

    būtu stāvējuši klusu un miers. uztaisīja tirgu un krievi nogrieza kravas, tagad vēl turpina kustināt to sūdu un iebrauks vēl pamatīgāk auzās. bet galvenais jau lai beigās ar gudru seju var kādu vainot

  • -1
    herberts 24.06.2017, 14:42:03

    Boļševiku-čekistu laupītāju apvienībai galīgi jumts brauc prom. No sava pahana Pļūtina prasiet, kā ne kā viņa uzņēmums.

  • -5
    Latvija pāri visām! 24.06.2017, 19:28:14

    Ārstē galvu, gerbert..

  • -1
    herberts 25.06.2017, 14:11:51

    Kurzemnieks, laikam, runā latviski tāpat kā Pļūtins vāciski- tambovas izloksnē.

  • 0
    šašliks 03.07.2017, 17:06:44

    Paga-paga, eu, kāpēc manu nodokļu naudu dot kaut kādam uzņēmējam, kurš patirsa ienākumus sūtīgu biznesa lēmumu dēļ?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: