Pilsētas dome pēc gadu ilgušām sarunām panākusi vienošanos ar "Ventspils naftas" (VN) grupas uzņēmumu "Ventspils nafta" termināls" (VNT) par to, ka VNT atsāks veikt ikgadējos maksājumus pašvaldības budžetā dažādu pilsētas vajadzību finansēšanai, informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pašvaldība bija noslēgusi vienošanos ar VNT, paredzot, ka uzņēmums, kas Ventspilī nodarbojas ar bīstamu vielu pārkraušanu, ik gadu pilsētas budžetā iemaksā aptuveni vienu miljonu eiro sociālās infrastruktūras vajadzībām. 2015.gadā VNT vienpusēji nolēma pārtraukt ar Ventspils domi noslēgto līgumu, paziņojot, ka šos maksājumus uzskata par ziedojumiem, ko vairs nevarot atļauties, jo sastopas ar dažādiem šķēršļiem.

"Gadu notika sarunas, un mēs esam vienojušies, ka sadarbība tiek atjaunota. VNT ir piekritis samaksāt visu naudu, kas mums pienākas līdz šim brīdim pēc vecā līguma, un tad vecais līgums tiek pārtraukts un tiek noslēgts jauns līgums," informēja Lembergs.

Naudas summa, ko pašvaldība saņems no VNT kā nesamaksāto daļu vēl pēc vecā līguma, ir trīs miljoni eiro. "Pēc tam katru gadu atkarībā no VNT darbības rezultātiem mēs ceram, ka varētu saņemt arī ap miljonu eiro, bet šobrīd ir izmainīts nekustamā īpašuma nodoklis - viņiem ir lielāks nodoklis jāmaksā, līdz ar to tā summa, ko viņi maksā mums, būs mazāka uz nodokļa pieauguma rēķina, lai kopējais maksājums viņiem nemainās," skaidroja Lembergs.

Dome ar VNT ir saskaņojusi jomas, kurām piešķirtais finansējums tiks izlietots. "Tur ir plašs loks - kultūra, sports, labiekārtošana, veselība, komunālā saimniecība. Visam, ko mēs ierakstījām, viņi piekrita," turpināja Lembergs. Pašvaldība par naudas izlietojumu katru gadu plāno sagatavot atskaites. Iespējams, ka viens no no pirmajiem projektiem, kur varētu ieguldīt VNT piešķirto finansējumu, varētu būt Ventspils 1.pamatskolas iekšpagalma labiekārtošana, kam nepieciešami aptuveni 400 000 eiro. Pagaidām gan vēl lēmums par finansējuma novirzīšanu šim mērķim nav pieņemts, piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka "Ventspils naftas" grupas uzņēmums VNT 2015.gadā nolēmis vienpusēji lauzt līgumu, saskaņā ar kuru tas Ventspils pašvaldībai ik gadu piešķīra vismaz vienu miljonu eiro pilsētas sociālās infrastruktūras vajadzībām. 2003.gada rudenī noslēgtais, bet pēc trim gadiem vēl uz 25 gadiem pagarinātais līgums "Par naftas un naftas produktu transportēšanu caur Ventspils pilsētas teritoriju" paredzēja, ka Ventspils dome piekrīt, ka VNT pilsētā pārkrauj bīstamas vielas, bet uzņēmums par to domei sociālās infrastruktūras vajadzībām pārskaita vienu miljonu eiro gadā plus procentu no prognozētajiem ieņēmumiem. Kopš līguma noslēgšanas VNT domei bija pārskaitījusi kopumā vairāk nekā 13,7 miljonus eiro.

2015.gada vidū uzņēmums domei paziņojis, ka iepriekšējos maksājumus uzskata par ziedojumiem, kurus vairs nevarot atļauties, jo sastopas ar dažādiem šķēršļiem. Uzņēmums toreiz skaidroja, ka tas joprojām ir gatavs ziedot naudu dažādiem labdarības projektiem, tomēr no sadarbības ar domi nekādu ieguvumu terminālim vairs neesot.

VNT ir "Ventspils naftas" koncerna sabiedrība, kas nodrošina tranzīta pakalpojumus - naftas un dīzeļdegvielas pieņemšanu no cauruļvadiem, naftas, dīzeļdegvielas, autobenzīna un citu naftas produktu kravu pieņemšanu no dzelzceļa un jūras, to uzglabāšanu un pārkraušanu. Kompānijas kapitālā 51% pieder "Ventspils naftai", bet 49% - "Eurotank Holding Sarl", kas ietilpst starptautiskajā termināļu uzņēmumā VTTI, kurš savukārt daļēji pieder "Vitol".

2016.gadā VNT strādāja ar 62,86 miljonu eiro apgrozījumu un guva 13,19 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Lasi vēl

Komentāri (16)

  • -3
    norge 23.05.2017, 16:31:45

    vienkarsa valoda sakot rekets un naudas izpiesana

  • -11
    Viedais 23.05.2017, 16:37:54

    Kā pilsētas iedzīvotajs gan tā nedomāju. No uzņemeja skatu punkta varbūt, bet kā iedzīvotājs uzskatu, ka tas ir lieliski. Vai ir jāļauj, lai uzņēmums tikai pelna no atrašanās šeit un peļņu ved uz ārvalstīm saviem akcionāriem, bet nodokļus maksā valstij un beigās no tā pilsētai nekas īsti nav. Nē, ja uzņemums pats nesaprot, ka jāatbalsta pilsēta, kura viņam ir iespēja būt un pelnīt, tad par to var atgādināt arī paprasot :)

  • -4
    Ņurka 23.05.2017, 17:49:58

    Pilnīgi aptaurēts?
    IIN Ventspils nafta nemaksā pēkšņi, ja? Kas iet iekšā tieši Ventspils kasē?

    Žēl, ka VNT pakļaujas reketam.

  • -10
    Viedais 23.05.2017, 16:42:56

    šāds uzņemums nekur prom nemuks, viņiem šiet ir labi, viņi pelna. Un sapelnītais plūst prom uz citām valstīm. Pēc gadiem, kad viņu bizness beigsies, tad viņi pacels cepuri un aizies un par pilsētu nerūpēsies nekā. Tapēc ja pašvaldība var no viņiem dabūt kaut ko , tad tas manuprāt ir lieliski!

  • -9
    Opaps 23.05.2017, 17:19:37

    Patīkami,ka ir atkal atraduši kopīgu valodu.Pilsēta no tā tikai iegūs un ceru , ka nekas nenotiks.

  • -2
    Spīdola 23.05.2017, 19:25:17

    Pirms vēlēšanām ir notikusi vienošanās.

  • -3
    Novadnieks 23.05.2017, 19:59:55

    Protams ka nekas ,Opap,nenotiks tie maksājumi būs A,L.vajadzībām.

  • -1
    Opaps 31.05.2017, 00:04:45

    Es skatos tu (spec. ar mazo burtu) neesi Ventspilnieks, ja nepriecājies ,ka pilsēta iegūst papildus līdzekļus. Ka atzīmēja Kuršu skaistule, tā notiek visā Eiropā, ne tik vien, bet arī pasaulē. Vajag mazliet interesēties , kas notiek pasaules finanšu apritē. To jau viduskolēni saprot. Ja tev(sp. ar mazo burtu) nav pat pamatizglītības, tad tas ir piedodams. Atvainojos par kritiku.

  • -1
    yolo 23.05.2017, 21:37:03

    Tad jau smakas pazudīs

  • -3
    Kuršu skaistule 24.05.2017, 14:48:15

    Mani reāli uzjautrina šeit dažu komentējošo tumsonība. Labi, es saprotu, jums viss, kur tuvumā stāvējis Lembergs, šķiet ļauns un nepareizs. To var saprast, un nav tā, ka tas būtu bez pamata. Bet runāsim pēc būtības. Par pilsētas un liela uzņēmuma vienošanos. Jums tā riebjas, bet tai pašā laikā jūs alkstat dzīvot kā Vācijā vai Nīderlandē, kur ir plaši izplatīta šāda parādība, ka lieli uzņēmumi uzņemas sociālu atbildību.

  • -2
    Novadnieks 24.05.2017, 16:37:11

    Ne jau nu sadarbība ar VNT Vetspilniekiem dzīves līmeni pacels.

  • 0
    Ņurka 24.05.2017, 17:53:21

    Sociālā atbildība nav desmitās tiesas maksāšana pilsētas budžetā.

  • -2
    Ena 26.05.2017, 01:13:01

    Tad jau sanāk, ka bez šīs brīvprātīgās piespiedu kārtā ziedošanas nekāda brīvo līzekļu atlikuma pilsētas kasē nebūtu. Tieši otrādi - būtu budžeta deficīts, jo noziedoti ir 13,7 miljoni, bet brīvie līdzekļi ir zem 10 miljoniem. Kurš te apelēja pie Lemberga saimniekotprasmes ?

  • -4
    Opaps 31.05.2017, 00:15:49

    Cienāmaja ENA! Pilsētas budžtes veidojas no nodokļiem- nekust.īpaš.,ienākuma,noma,uzņēmuma peļņa u.c. Tā saucāmā 10 tiesa, tā ir labprātīgs ziedojums, par neērtībām iedzīvotājiem, ko rada uzņēmums. Šis ziedojums ir papildus līdzekļi infrastruktūras attīstībai. Velns parauj , ko te var cepēties. Vajag priecāties!!!!!!!!!

  • -1
    Ena 31.05.2017, 01:38:26

    Tu saki, ka tas ir papildus plastmasas govīm, vai ? Nestāsti man par to, ko pats nezini. Pareizāk - neviens nezina, kur tas ikgadējais miljons aiziet,, jo atskaitē ir tik vien -
    Saņemto juridisko un fizisko personu ziedojumu un dāvinājumu līdzekļi ar noteiktu izlietojuma mērķi pašvaldības budžetā 2013.gadā saņemti 1 miljona latu apmērā, kas ir 37% no kopējiem speciālā budžeta ieņēmumiem un tālāk
    No speciālā budžeta līdzekļiem 2013. gadā izlietoti kopsummā 2.8 milj.latu – galvenokārt pilsētas infrastruktūras attīstībai un pilsētai nozīmīgu pasākumu un projektu finansēšanai.
    TAS IR VISS kas jāzina man un tev un citiem parastajiem mirstīgajiem ventspilniekiem. A tu man, grāmatvedim ar 30 + stāžu stāsti, kā veidojas budžets... Es tak teicu - ej pie daktera.

  • -1
    norge 01.06.2017, 12:25:40

    visiem gudriem piemers BERGENA gandriz pilsetas centra atrodas kimiska rupnica , nava ne smakas un ne viena izmesa , rupnica iegulda pilseta BET pati cel majas un pati iegulda pilsetas infrastruktura un soc vajadzibam , rupnica pati izverte kur un ka ieguldit , nevis komunas vadiba un komunas deputati

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: