Pašvaldību izlīdzināšanas fonda modelis nav līdz galam taisnīgs, jo no 119 pašvaldībām tikai 15 ir finanšu donori, bet vairums jeb 104 pašvaldības ir naudas saņēmējas. To šodien preses konferencē teica Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Viņaprāt, nereti pašvaldības "ļoti brīvi "mētājas" ar naudu", ko tās saņem no izlīdzināšanas fonda.

Ventspils pašvaldību izlīdzināšanas fondā gadā iemaksājot gandrīz divus miljonus eiro.

"Diezgan bieži lasu, ka pašvaldības, kuras ir lielu dotāciju saņēmējas no izlīdzināšanas fonda, ļoti brīvi "mētājas" ar naudu un atļaujas finansēt tādas aktivitātes, kuras mēs neatļaujamies finansēt. Piemēram, Daugavpils. Viņi saņem izlīdzināšanas fondā 15 miljonus, bet pieņem lēmumus - tas par velti un šis par velti. Faktiski šīs viņu dāvanas finansē citas pašvaldības," savu viedokli pauda Lembergs.

"Arī Ventspilij divi miljoni ir daudz - par to naudu mēs varam viena gada laikā izremontēt visas bērnudārzu grupiņas. Par divu gadu naudu var uzbūvēt jaunu bērnudārzu ar 200 vietām. Sociālās palīdzības fonds mums ir divi miljoni, bet mēs varētu divkāršot to naudu ventspilniekiem. Tagad mēs atdodam, atvainojiet, Daugavpilij, un viņi mūsu naudu dāļā dažādiem pabalstiem. Kur te loģika?," turpināja Lembergs.

Pēc Ventspils mēra domām, dotācijas izlietojumu, iespējams, vajadzētu regulēt: "Par to būtu jābūt diskusijai, taču ir viens liels "bet" - jebkurai pašvaldībai jāsaglabā tiesības rīkoties ar saviem finanšu līdzekļiem un savu mantu. Ja tā nav, tad tā nav pašvaldība, bet gan vietējā padome padomju izpratnē."

Pašu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas ideju gan Lembergs kopumā vērtējot kā taisnīgu un nepieciešamu, taču spēkā esošais izlīdzināšanas modelis, viņaprāt, ir nepilnīgs.

"Jāsaka, ka kopumā izlīdzināšanas modelis ir pietiekami taisnīgs savā ziņā, bet ar to arī labais stāsts beidzas. Skumjais stāsts ir, ka no 119 pašvaldībām tikai 15 ir donori, kas naudu iemaksā, un 104 pašvaldības ir tās, kas saņem. Tas norāda uz lielām disproporcijām un lieliem neloģismiem," atzina Lembergs.

"Otrkārt, galvenais maksātājs izlīdzināšanas fondā ir pašvaldības - Rīga, Jūrmala, un tad ir Ventspils. Mēs maksājam tuvu pie diviem miljoniem gadā. Vajadzētu būt tā, ka izlīdzināšanas fondā galvenais maksātājs ir nevis pašvaldības, bet gan valsts budžets. Tad tam ir jēga. Tagad iznāk, ka izlīdzināšanas būtība ir atņemt tiem, kas nopelna naudu. Būtībai ir jābūt citai - ka tam, kam ir nepietiekami, valsts budžets iedod," sacīja Lembergs.

Vaicāts, vai nerosinās valdībā pārskatīt pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda modeli, Lembergs atzina: "Tur ir vajadzīga diskusija. Paši saprotat – ja ir 104 saņēmēji, vai viņi grib kaut ko mainīt? Vai Latvijas Pašvaldību savienībā var tādu lēmumu pieņemt? Nevar! Lielo pilsētu asociācijā? Arī nevar, arī mazākums! Līdz ar to pašvaldību pašregulējošās organizācijas ar šādu iniciatīvu neies. Es tikai aicinu padomāt. Tā kā diezgan grūti cerēt uz kādām reformām, kas stimulētu racionālu naudas izmantošanu."

Kā ziņots, par 91 miljonu eiro, kas Rīgas domei jāpārskaita pašvaldību izlīdzināšanas fondā, tā varētu nākamgad saremontēt paredzētās ielas un skolu ēkas, kā arī nodrošināt sociālā atbalsta pasākumus, preses konferencē par pašvaldības 2017.gada budžetu uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Ja pašvaldībai nevajadzētu pārskaitīt naudu pašvaldību izlīdzināšanas fondā, tā varētu daudz vairāk ieguldīt savos projektos. Ušakovs to norādīja kā piemēru, ka Rīga ļoti lielu atbalstu sniedz pārējām pašvaldībām.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    Frīdis 04.01.2017, 21:01:34

    Vienīgi ar to naudu , kura ir lemberga kabatā , ar to viss kārtībā'! Citi redz neprot ar naudu apieties! Vienīgi lembergs to ļoti labi prot ! Vienkārši Wunderkinds !

  • 0
    ozols 05.01.2017, 09:50:47

    Frīdi! Naudai jābūt ofšoros :)))) !

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: