Saeima pieņēma valsts budžetu turpmākajiem trīs gadiem, paredzot tajā būtisku finansējumu Ventspils Augstskolas (VeA) Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra (VSRC) attīstībai.

Piešķirtie līdzekļi paredzēti jaunā zemas frekvences antenu tīkla (LOFAR) izveidei Irbenes radioteleskopu kompleksā, kas veicinās pētījumus radioastronomijā un to pielietojumu tautsaimniecībā.

Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs ir unikāls Latvijas un Baltijas zinātnes infrastruktūras objekts, kuru 2004. gadā Ventspils Augstskola pārņēma no Latvijas Zinātņu akadēmijas. Kopš 2004. gada Irbenes radioteleskopu kompleksā notikuši atjaunošanas, rekonstrukcijas un modernizācijas darbi, kuros līdz šim ieguldīti vairāk kā 14 miljoni eiro Eiropas struktūrfondu, valsts un Ventspils pilsētas pašvaldības finanšu līdzekļi. Pateicoties piešķirtajam finansējumam tika atjaunota radioteleskopa RT-32 antenas spoguļa virsma un tās metāla balsta konstrukcija, veikti tehnoloģiskie uzlabojumi un telpu remonts, kā arī modernizēts radioteleskops RT-16.

Jāatzīmē, ka VeA un VSRC attīstībā būtiska nozīme ir ilglaicīgajai sadarbībai ar Ventspils pilsētas pašvaldību, kura kopš Ventspils Augstskolas dibināšanas 1997. gadā līdz 2015.gadam – ieguldījusi gandrīz 15 miljonus eiro, tajā skaitā – vairāk nekā 3 miljoni eiro novirzīti VeA zinātniskās darbības atbalstam.

Oktobra beigās Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs saņēma nozīmīgu starptautisku novērtējumu – kļuva par pilntiesīgu biedru Eiropas radioastronomijas novērojumu tīklā, apliecinot VSRC starptautisko konkurētspēju un zinātnes izcilību. Novembrī Latviju oficiāli uzņēma Eiropas radioastronomijas pētniecības konsorcijā (JIV-ERIC - koordinē Eiropas Savienības zinātnes infrastruktūras objektu izmantošanu un attīstību kosmosa nozarē), kur saistības deleģētas pildīt VSRC.

VSRC šobrīd notiek darbs pie jaunās paaudzes antenu lauka radioteleskopu konstruēšanas, veidošanas un mērījumu veikšanas, kas veicinās iesaistīšanos arī starptautiskajā LOFAR teleskopu tīklā. Jaunās paaudzes antenas tiek veidotas uz zemes, un tās spēj darboties kopā ar jau esošajiem RT-16 un RT-32 radioteleskopiem. Valdības piešķirtais finansējums – kopumā 4 miljoni eiro turpmākajos trīs gados ļaus attīstīt un izveidot jaunās paaudzes radioteleskopus Irbenē, sniedzot pilnīgi jaunas iespējas zinātnes attīstībai ne tikai radioastronomijas, bet arī informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT), ģeofizikas, ģeodēzijas, vides inženierijas, bioekonomikas jomās.

Šobrīd Ventspils Augstskola sadarbībā ar Nīderlandes un Lielbritānijas partneriem īsteno Baltics projektu, kura ietvaros VSRC būs sagatavoti speciālisti, kuriem būs praktiska pieredze jauno antenu izveidē, attīstībā, uzturēšanā un pētījumu veikšanā. Šī projekta realizācijai Ventspils Augstskola saņēma Eiropas Savienības finansējumu 300 000 eiro apmērā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: