Nepilnu gadu ilgās darbības laikā Ventspils brīvostas teritorijā fleksiblā iepakojuma ražotnē IMMER Digital apgūti vairāki inovatīvi ražošanas risinājumi. Darbs noris divās un pat trīs maiņās. Uzņēmums pieteicis sevi arī vairākās starptautiskās izstādēs.  

IMMER Digital savu darbību Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā (VATP) Ventspils brīvostas industriālajā teritorijā uzsāka šā gada februārī un ražo fleksiblo iepakojumu gan pārtikas, gan nepārtikas produktiem. Nesen uzņēmums apguvis jaunu otrās kārtas tehnoloģisko līniju – BOX (3D) un GUSSET (2D) POUCHE stāvpaku ražošanu.

Uzņēmums piedāvā 3D un 2D paku ražošanas pilnu ciklu – dizaina izstrādi, nepieciešamo funkciju nodrošinošu iepakojuma materiālu, apdruku digitālajā tehnoloģijā un gatavu paku ar vairākkārtēju atvēršanas un aizvēršanas aizdari izgatavošanu.

No konveijera – gatavs iepakojums

Jaunākās paaudzes iekārta var saražot līdz 50 stāvpakām minūtē. Iespējams ražot gan mazas, gan lielizmēra pakas augstumā līdz 80 cm un platumā līdz 55 cm. Izgatavojot divdimensiju (2D) pakas, izejmateriāls tiek salocīts uz pusēm un sāni karstuma iedarbībā sakausēti. Rezultātā ir paka, kurā tiek iesaiņoti, piemēram, čipsi, riekstiņi, konfektes, garšvielas utt. Savukārt trīsdimensiju (3D) pakām ir priekšējā un aizmugurējā virsma, sānu malas, kā arī apakšējā pamatne; pateicoties šādai konstrukcijai paka spēj noturēt vertikālu pozīciju. Rūpnīcā Ventspilī tiek ražotas 3D pakas ar atvērtu augšmalu. Tādā izskatā pakas nonāk pie pasūtītāja, kurš tās tālāk piepilda ar produktiem.

Stāvpakas ir stabilas, tās var ērti izvietot veikalu plauktos. 3D pakām sānu, apakšējās, priekšējās un aizmugurējās daļas var ražot pat no trīs dažādiem materiāliem. Piemēram, lai produkts būtu saskatāms caur iepakojumu, sānu malas var izgatavot no caurspīdīga materiāla, bet pārējās daļas no cita, stāsta ražošanas direktors Dāvids Grāveris. Apdrukāt iespējams visas virsmas, un, pateicoties digitālās drukas tehnoloģijai, var radīt unikālu dizainu katrai atsevišķai pakai.

IMMER Digital cehā tiek nodarbinātas visas ražošanas iekārtas. Pasūtījumi ir ļoti dažādi: piemēram, plakanie iepakojumi pārtikas produktiem, lielizmēra GUSSET (2D) POUCHE iepakojumi dzīvnieku barībai, iesaiņojamā plēve sieram, BOX (3D) POUCHE kafijai vai citiem pārtikas produktiem, vai sadzīves ķīmijai. Gatavais iesaiņojums – ruļļos vai jau gatavas pakas – nonāk pie pasūtītājiem Latvijā, Lielbritānijā, Francijā, Krievijā, Lietuvā un citās valstīs. Pirms gatavās produkcijas nosūtīšanas uzņēmuma laboratorijā tiek pārbaudīta tās kvalitāte. Materiāls iepakojumu izgatavošanai tiek saņemts gan no IMMER Group saistītā uzņēmuma IMMER Ukrplastic, gan arī no citiem – Vācijā, Itālijā, Spānijā, Arābu Emirātos, pastāstīja Grāveris.

Patīk strādāt un dzīvot Ventspilī

Uzņēmumā patlaban ir nodarbināti 40 cilvēku, kuri strādā divās un trīs maiņās. Speciālistus un darbiniekus apmāca ražotnē – gan Ventspilī, gan otrā uzņēmuma rūpnīcā IMMER Ukrplastic Ukrainā. Nereti apmācības veic arī iekārtu ražotāju pārstāvji. IMMER Digital kolektīvā strādā ventspilnieki, rīdzinieki, talsenieki, kuldīdznieki un dundadznieki.

Toms Liepa ir 2D un 3D iepakojumu ražošanas līnijas maiņas operators. Uzņēmumā Toms strādā pusgadu. Uz darbu viņš brauc no Dundagas. Sākumā viņam nebija zināšanu par pašreizējo profesiju – agrāk vīrietis strādāja zivju pārstrādes ražotnē. «Atsaucoties uz sludinājumu, nosūtīju savu CV, un drīz vien saņēmu uzaicinājumu uz darba interviju. Apmācības notika uzņēmumā,» stāsta Toms. Viņš ir apmierināts ar savu jauno darbu, uzskata, ka šis darbs viņam ir kā interesants izaicinājums.

Oskars Jēkabsons – digitālās drukas operators – kopā ar ģimeni uz Ventspili atbraucis no Rīgas, kur daudzus gadus nostrādājis poligrāfijā – sākumā ofsetdrukā, pēc tam ar digitālajām tehnoloģijām. Oskars ir gandarīts par savu izvēli: «Ventspilī ir viss pārdomāts ģimenēm ar bērniem.»

Starptautiskās atzinības

IMMER Group uzņēmumi šoruden piedalījās vairākās starptautiskās izstādēs, tajā skaitā Stokholmā, Rīgā. Izstādē Riga Food 2017 tika pre­zentēts pētnieciskā centra IMMER Group izstrādātais inovatīvais un pilnībā pārstrādājamais iepakojuma materiāls. Tas ir izgatavots no polimēra, taču tam ir papīra vai pat auduma taktilās un vizuālās īpašības. «Mūsu pētnieciskā un izstrādes centra speciālisti izveidojuši iepakojuma materiālu, kas atbilst mūsu klientu visaugstākajām prasībām. Augstas kvalitātes ekoloģiskais un nekaitīgais materiāls ir paredzēts dažādu pārtikas produktu iepakošanai,» pastāstīja starptautiskās uzņēmumu grupas IMMER Group prezidente Irina Mirošņika.

Izstādē Rīgā notika starptautisks ie­pakojumu konkurss Riga Food 2017 iepakojums nr. 1. Konkursa darbus vērtēja gan izstādes apmeklētāji, gan profesionālās žūrijas pārstāvji no Latvijas, Lietuvas, Polijas un Ukrainas. AS Tukuma piens jogurta dzērienu Baltais iepakojums saņēma augstu gan žūrijas, gan izstādes apmeklētāju vērtējumu. Par jaunumiem IMMER Digital ražotnē un sasniegumiem aktīvi tiek informēti potenciālie sadarbības partneri, tajā skaitā arī Skandināvijā.

Izmantojot digitālās drukas iespējas, produkta iepakojumu var veidot svētku, uzņēmumu jubileju, festivālu un sporta pasākumu noformējumā. To pierādījis uzņēmums Tukuma piens. Eiropas čempionāta basketbolā laikā veikalu plauktos parādījās jogurti Baltais Protein, uz kuru pudelītēm bija 16 Latvijas izlases spēlētāju fotogrāfijas ar autogrāfiem. Pircēji iecienījuši arī jogurta kokteili Baltais Shake, kas šovasar tika piedāvāts jaunā noformējumā – katrs dzēriens pudelītē ar unikālu zīmējumu. Dizains tapis ar IMMER Design Studio mākslinieku palīdzību, bet termosarukuma plēve ar HP Indigo 20000 apdrukāta IMMER Digital rūpnīcā Ventspilī.

Nesen uzņēmums apguvis jaunu otrās kārtas tehnoloģisko līniju – trīsdimensiju (3D) Box iepakojumu un divdimensiju (2D) Gusset iepakojumu ražošanu.

Katra paka tiek rūpīgi pārbaudīta.

Ražošanas direktors Dāvids Grāveris strādāja tipogrāfijā Rīgā. Lai uzsāktu darbu IMMER Digital, viņš pameta galvaspilsētu un atgriezās dzimtajā Kuldīgā, no kurienes brauc uz darbu Ventspilī.

Digitālās drukas operators Oskars Jēkabsons no Rīgas pārcēlās uz Ventspili, lai šeit dzīvotu un strādātu. Viņš ar savi izvēli ir apmierināts.

Tukuma piena produkti ieguvuši pievienoto vērtību, pateicoties savam pievilcīgajam un krāsainajam iepakojumam.

Ietaupām uz reklāmām

Armands Artihovičs, AS Tukuma piens mārketinga nodaļas vadītājs:

– Saprotot digitālās drukas priekšrocības, sadarbības sarunas ar IMMER Digital aizsākām vēl pirms rūpnīcas atklāšanas Ventspilī. Pēc tās uzsākām darbu pie vairākiem projektiem, kurus Baltijā līdz šim nebija iespējams realizēt, lai arī idejas bija. Ar rezultātu esam apmierināti, jo, pateicoties inovatīvam, veikalu plauktos pamānāmam iepakojumam, ietaupīti līdzekļi uz reklāmu tradicionālos kanālos. Pateicoties IMMER Digital, realizēts projekts, kur katra Baltais Shake jogurta kokteiļu pudelīte bija unikāla. Vairākkārt – saistībā ar mūsu atbalstītiem projektiem – mainījies Baltais Protein jogurta dzērienu izskats. Arī šobrīd notiek darbs pie jauniem, radošiem risinājumiem, kas jau vistuvākajā laikā nonāks pie pircējiem.

Lasi vēl

Komentāri (7)

  • -2
    benedic Deo et mente 17.10.2017, 12:43:20

    Noturēšos un bez aizvainojumiem... bet kas ir FLEKSIBLS latviešu valodā? Vai svešvārdi nav jāliek pēdiņās, vai vēl labāk - varbūt jālieto latviski vārdi tomēr? Staipīgi, lokani? Valsts valodas centram neinteresē valsts valodas SEIVINGS?

  • 0
    Anita 17.10.2017, 16:22:13

    Vai šī ir tā vieta ,kur pieņem strādniekus tikai ar augstāko izglītību???

  • 0
    Nif nifs 17.10.2017, 16:24:54

    Fleksibls ir elastīgs, ja nezināji. Ir tāds vārds.

  • 0
    Brīvā Latvija 17.10.2017, 19:28:36

    Cik ilgā laikā šāds iepakojums sadalās? Vai tas ir dabai draudzīgs?

  • -2
    Ventspils brīvostas pārvalde 18.10.2017, 15:36:28

    Uzņēmuma "Immer Digital" ražotais iepakojums ir cilvēkam un videi draudzīgs visā tā dzīves cikla laikā – no ražošanas līdz nonākšanai atkritumos. Tas ir pilnībā pārstrādājams, tam nav citu materiālu piemaisījumu, atbildīgi utilizējot tas nenonāk vidē sadzīves atkritumu veidā.
    Iepakojuma uzdevums ir pildīt savas funkcijas, vienlaikus samazinot kaitējumu videi un cilvēkam. Un katram patērētājam ir personiskā atbildība par rīcību produkta lietošanā un utilizēšanā. Videi visdraudzīgāk ir ja nekādi atkritumi nenonāk dabā.

  • -2
    Ventspils brīvostas pārvalde 18.10.2017, 15:38:58

    Anita, "Immer Digital ražotne ir aprīkota ar datorizētām, mūsdienīgām iekārtām un to apkalpošanai ir nepieciešami gan darbinieki ar augstāko tehnisko izglītību, gan arī bez. Prasības kandidātiem ir dažādas, šobrīd izsludinātajā vakancē attiecīga izglītība ir nepieciešama. Kā informēja uzņēmuma pārstāvji, uzņēmumam paplašinot darbību, arī turpmāk tiks meklēti un apmācīti darbinieki, kuriem izglītība nebūs noteicošs faktors.

  • -1
    Anita Vimba 21.10.2017, 12:47:13

    Congratulations ... Apsveicu ..lai veicas prieks ,ka Latvijas vards tiek nests pasaule ... Veiksmi darba ..

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: