Ventspils brīvostas industriālās zonas uzņēmums – SIA HansaMatrix Ventspils – ir lielākais nodokļu maksātājs pilsētas budžetā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarē un viena no inovāciju ražotnēm, kas nepārtraukti investē darba ražīguma paaugstināšanā. Ventspils uzņēmumā tiek īstenotas izgudrotāju novatoriskās idejas. 

Konkurētspējai ir vajadzīga attīstība

Ventspils uzņēmums SIA HansaMatrix Ventspils nepārtraukti investē ražošanas kapacitātes celšanā. Pēdējo deviņu mēnešu laikā investēti vairāk nekā 800 tūkstoši eiro. Šis process var būt ātrāks vai lēnāks, taču tas nekad neapstājas, apgalvo SIA HansaMatrix Ventspils rūpnīcas vadītājs un valdes loceklis Aldis Cimoška. «Ja uzņēmums grib būt konkurētspējīgs arī nākotnē, tam visu laiku ir jāattīstās un jāinvestē,» skaidro vadītājs. Saskaņā ar šīm prasībām uzņēmums nepārtraukti palielina ražošanas apjomus. Kopumā kompāniju grupā AS HansaMatrix izaugsmes tempi sasniedz 20% gadā, bet uzņēmumā SIA HansaMatrix Ventspils – 30–40% gadā. Tas liek nemitīgi palielināt gan nodarbināto skaitu ražotnē, gan atjaunot un papildināt iekārtas, stāsta Cimoška. Šogad Ventspils uzņēmumā HansaMatrix Ventspils nodarbināti aptuveni 190 cilvēki, pēdējā gada laikā kolektīvs ir izaudzis par 50 cilvēkiem.

Vislielākās investīcijas šogad ir ieguldītas iespiedplašu virsmas montāžas līnijā. Tajā pašā līnijā, kuru šī gada sākumā Ventspils uzņēmumā atklāja Latvijas prezidents Raimonds Vējonis. Uz vienas plates virsmas tiek uzmontēti līdz pat vairākiem tūkstošiem dažādu komponentu, kurus pēc tam speciālā krāsnī pielodē, un rezultātā no konveijera nonāk gatava iespiedplate. Iespiedplašu virsmu montāžas ātrums jaunajā līnijā ir līdz pat 70 tūkstošiem komponentu stundā. Jaunās līnijas atklāšana sniedz iespēju uzņēmumam uz pusi palielināt ražotās produkcijas apjomu. Daļa no plānotā apjoma pieauguma jau ir sasniegta, skaidro Cimoška.

Produktivitātes paaugstināšana ražotnes vienā iecirknī raisa nepieciešamību to pašu panākt arī citos. Rodas rūpnieciskajā ražošanā labi zināmā parādība – šaurais posms. Lai novērstu sašaurinājumu rašanos, kompānija visu laiku investē ražošanā. Pēdējās investīcijas HansaMatrix Ventspils saistītas ar automātiskās iespiedplašu caurumos montējamo komponentu salikšanas līniju. Jaunās iekārtas šīs operācijas veikšanai tika saņemtas šomēnes, un patlaban notiek to uzstādīšana.

Balstoties uz zināšanām un tehnoloģijām

Vēl viens iemesls, kas liek visu laiku investēt tehnoloģijās un iekārtās, ir jaunu klientu un pasūtījumu piesaiste. AS HansaMatrix misija ir palīdzēt klientiem veidot un ražot pasaules klases produktus, balstoties uz zināšanām un pasaulē jaunākajām tehnoloģijām. «Tas liek mums izvirzīt pašiem sev prasību – strādāt ar pasaulē modernākajām tehnoloģijām,» uzsver Cimoška. Šādi uzņēmums var nodrošināt saviem klientiem izpildīto pasūtījumu kvalitāti un efektivitāti. Savukārt klienti veic aizvien jaunus un jaunus pasūtījumus, bet informācija par kvalitatīvu ražotāju izplatās arvien plašāk pasaulē. «Mūsu nozarē ierastā reklāma nedarbojas. Mums ir jāražo ļoti kvalitatīva produkcija saviem klientiem. Ja mēs spējam viņus apmierināt kā ražotāji, tad viņi turpina ar mums sadarboties un iesaka mūs saviem partneriem,» skaidro Cimoška. HansaMatrix pārdošanas speciālisti arī paši aktīvi meklē jaunus klientus un pasūtītājus.

Populārākie produkti, kurus ražo HansaMatrix Ventspils, ir datu pārraides ierīces jeb rūteri, viedās mērījumu ierīces, elektronika interneta ierīcēm. Piemēram, daudzās valstīs tiek izmantoti viedie skaitītāji, kuri paši nodod uzņēmumiem, kas piegādā komunālos pakalpojumus, informāciju par patērēto elektrību, ūdeni, siltumu utt. Tādi skaitītāji maksimāli precīzi uzskaita patērēto pakalpojumu daudzumu. Līdzīgus ražo arī Ventspils uzņēmumā. Starp HansaMatrix Ventspils pasūtītājiem ir gan Latvijas, gan ārzemju uzņēmumi. Tomēr arī Latvijas pasūtītāji savas produkcijas pamatdaļu, kas saražota Ventspilī, nosūta eksportam, norāda Cimoška. Viens no pastāvīgajiem HansaMatrix Ventspils partneriem un pasūtītājiem ir Latvijas uzņēmums Mikrotīkls, kas ražo elektroniskās sakaru sistēmas.

Gudrie logi un Plus pedal

Uzņēmums sadarbojas ar jauno produktu izgudrotājiem arī savā pilsētā. Nesenais piemērs – dalība Ventspils pētniecības uzņēmuma EuroLCDs projektā. Uzņēmums patlaban specializējas uz inovatīvo produktu attīstību. Savukārt HansaMatrix Ventspils pēc EuroLCDs pasūtījuma ražo elektroniku jaunajiem produktiem. Viens no tādiem produktiem – gudrie logi, kas regulē gaismas caurlaišanas režīmu caur stiklu un kas vienlaikus var būt kā vitrīna. HansaMatrix Ventspils šiem logiem izgatavoja elektronikas iespiedplates, ar kuru palīdzību regulē gaismas režīmu un citas loga funkcijas.

Ventspilī tika ražots arī jaunais produkts, kuru izgudrojis Latvijas uzņēmums Gamechanger Audio, – Plus pedal, kas jau piedalījies mūzikas instrumentu prestižajā izstādē ASV un nonācis dažu ievērojamu mūziķu, toskait leģendārās britu rokgrupas Pink Floyd redzeslokā. Pedālis, līdzīgi kā klavierēm, maina dažādu mūzikas instrumentu skanējumu, paverot jaunas iespējas mūziķiem, lietojot to ar citiem instrumentiem un arī ar balsi. Cimoška cer, ka šis produkts radīs pielietojumu arī jaunajā Mūzikas vidusskolā ar koncertzāles funkciju Ventspilī.

Uzņēmuma lepnums – darbinieku apmācības

Kā uzņēmuma lepnumu Cimoška min darbinieku apmācību – gan pašu spēkiem, gan sadarbībā ar Ventspils un Ogres tehnikumiem. HansaMatrix Ventspils piedalās duālās profesionālās izglītības programmā, kuru īsteno tehnikums sadarbībā ar virkni Ventspils uzņēmumu. Programma paredz izveidot uzņēmumā prakses vietas tehnikuma audzēkņiem, kā arī nodrošināt darba vietas absolventiem.

Patlaban uzņēmumā HansaMatrix Ventspils darbojas divas iespiedplašu virsmas montāžas līnijas. Spriežot pēc attīstības tempiem, nebūs ilgi jāgaida arī nākamās līnijas atklāšana. Pagaidām vietas tam pietiek ēkā, ko uzbūvējusi Ventspils brīvostas pārvalde Augsto tehnoloģiju parkā. Tas nozīmē, ka uzņēmumam nākotnē būs vajadzīgas gan jaunas darbarokas, gan jauni inženieri un citi speciālisti.

Iespiedplašu virsmas montāžas līnijas fragments.

Plus pedal – jaunā Latvijas uzņēmuma Gamechanger Audio izgudrojums, kas ražots HansaMatrix rūpnīcā Ventspilī.

Aldis Cimoška – SIA HansaMatrix Ventspils rūpnīcas vadītājs un valdes loceklis: «Mūsu uzņēmums rūpējas par visu līmeņu speciālistu izglītošanu. Pateicoties tam, daudzi uzņēmuma darbinieki ir apguvuši jaunas zināšanas, arī es šogad ieguvu Executive MBA – biznesa administrācijas vadītāja – starptautisko maģistra grādu Rīgas Biznesa skolā. Iegūtās zināšanas ir nepieciešamais priekšnosacījums, lai varētu efektīvi darboties mainīgajā nozarē un biznesā kopumā.» Iegūstot inženiera izglītību, profesionālo karjeru Aldis uzsāka kokapstrādē, ilgstoši veiksmīgi attīstot savu privāto uzņēmumu. Tiecoties uz pilnveidošanos un sava profesionālā līmeņa paaugstināšanu, viņš 2013. gadā pieņēma piedāvājumu vadīt rūpnīcu HansaMatrix Ventspilī. «Gūstu lielu gandarījumu no dinamikas, ko sniedz darbs šajā jomā, un no iespējas redzēt sava darba augļus uzņēmumā, kas visu laiku attīstās,» saka Cimoška.

Rūpniecībā ieguldīti 37 miljoni

Imants Sarmulis

Ventspils brīvostas pārvaldnieks

– Šis ir veiksmes stāsts – šāda ražošana Ventspilī līdz šim vēl nekad nav bijusi. Atskatoties 17 gadus nesenā pagātnē, tieši Ventspils dome Aivara Lemberga vadībā nolēma Ventspilī attīstīt industrializāciju. Lai to varētu izdarīt, jau toreiz tika aktīvi iesaistīti Ventspils brīvostas pārvaldes resursi un ieguldīts liels darbs. No 2000. gada sākuma Ventspils brīvostas pārvalde ir ieguldījusi aptuveni 37 miljonus rūpniecības attīstīšanā, tai skaitā būvējot jaunas ēkas. Pašlaik ir izbūvēti vairāk nekā 37 000 m2 ražošanai paredzēto telpu, šodien nodrošinot vairāk nekā 1400 jaunas darba vietas. Tagad atskatoties, saprotam, ka tas ir bijis pareizais attīstības virziens. Arī HansaMatrix Ventspils rūpnīcas (tajā laikā Ventspils elektronikas fabrika) stāsts Ventspilī aizsākās 2006.gadā ar 40 darbiniekiem, tagad sasniedzot jau nepilnus 200. Gribam teikt lielu paldies Ilmāram Osmanim – augstas raudzes speciālistam un uzņēmējam, kurš šogad saņēma Ventspils pilsētas Balvu. Osmaņa kungs ir sniedzis būtisku ieguldījumu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) nozares attīstībā Ventspilī, ne tikai veiksmīgi attīstot nozares uzņēmumus, bet arī aktīvi iesaistoties IKT stratēģijas īstenošanā, sadarbības veicināšanā ar Ventspils Augstskolu un Ventspils Tehnikumu. Lielā mērā pateicoties tieši Osmaņa aktīvajai darbībai, Ventspils ir kļuvusi par vienu no IKT nozares centriem Latvijā ar lielu izaugsmes potenciālu. Ventspils brīvostas pārvalde turpinās attīstīt industrializāciju Ventspilī, jau nākamā gada pavasarī plānots uzsākt trīs jaunu ražošanas ēku celtniecības darbus – ražošanas ēkas nr. 6 un 7 Ventspils Augsto tehnoloģiju parkā, kā arī Ganību ielā 103.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    TK 29.08.2017, 07:35:49

    A kad beidzot darbinieku algās sāks ieguldīt? :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: