Ovīšu bāka ir Latvijas vecākā bāka un viena no tikai trim bākām Latvijā, kuras ir oficiāli pieejamas apmeklētājiem. Par 37 metrus augsto bāku rūpējas Ventspils brīvostas pārvalde, kas šobrīd iesaistījusies Igaunijas – Latvijas programmas projektā „Industriālais mantojums”, lai pilnveidotu un modernizētu Ovīšu bākas ekspozīciju.

Ovīšu bākā pašlaik apmeklētāji var apskatīt nelielu ekspozīciju par Latvijas bāku vēsturi un iepazīties ar bākas gaismas iekārtām. Projekta ietvaros paredzēts esošo ekspozīciju atjaunot, izveidojot to interaktīvu un mūsdienīgāku. Plānots, ka ikviens aizraujošā veidā varēs pats iesaistīties izziņas procesā par bākas vēsturi, tās lielo nozīmi, kā arī iepazīties ar Kurzemes bākām.

Latvijas vecākā bāka ir celta 1814. vai 1844.gadā un atrodas Ovišu zemesragā, 360 metru attālumā no krasta līnijas. Interesanti, ka bākai ir dubultcilindra konstrukcija: tās diametrs ir 11,5 metri, bet akmeņu mūra iekšpusē ir otrs tornis ar diametru 3,5 metri!

Ovīšu bākas tornis ar laternu sasniedz piecstāvu mājas jeb 37 metru augstumu, tās bākuguns ir redzama 15 jūras jūdžu attālumā.

Bāka joprojām darbojas un ir iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. Tā ir iecienīts tūristu apskates objekts, kur nereti notiek pat akustiskie koncerti. Informāciju par Ovīšu bākas apskati un tās darba laikiem var apskatīt šeit: www.portofventspils.lv/lv/brivosta-sabiedribai/bakas.

Lai veicinātu industriālās vēstures liecību saglabāšanu, 26 Latvijas un Igaunijas industriālā mantojuma objekti uzsākuši projektu „Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai”. Atbilstoši mūsdienu apmeklētāju vajadzībām un vēlmēm tiks attīstītas un uzlabotas ēkas, iekārtas un atraktivitāte – veidojot gan izklaidējošu, gan izzinošu piedāvājumu. Rezultātā tiks izstrādāts arī vienots industriālā mantojuma maršruts, popularizējot to gan vietējiem, gan ārvalstu tūristiem.

Projekta „Industriālais mantojums” ilgums ir divi gadi. Projekta īstenošana sākta šī gada maijā, Kurzemes, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioniem un tūrisma objektiem sadarbojoties ar Rietumigaunijas un Dienvidigaunijas tūrisma asociācijām un apskates vietām.

Projekts “Industriālais mantojums” tiek īstenots ar Eiropas Savienības fondu atbalstu INTERREG Igaunijas - Latvijas 2014.-2020. programmā.

Lasi vēl

Komentāri (5)

  • 0
    cits 21.05.2017, 08:06:18

    Lūdzu,nevajag neko modernizēt!
    Ar interaktivizēšanu tiek iznīcināta vēsturiskā vienkāršība un vienreizīgums.

  • -4
    Juris 21.05.2017, 09:28:24

    Neviens jau nesaka, ka vecais tiks iznīcināts, bet tur brauc daudzi ārzemnieki un vajag tak viņiem informāciju saprotamā valodā izvietot.

  • 0
    asd. 21.05.2017, 12:44:33

    Var informāciju vairākās svešvalodās nodrukāt uz papīra,veidojot kaut vai brošūriņu,vai,kā tagad saka,bukletu.Neko elektronizēt tādos objektos nebūtu vajadzīgs.

  • -1
    Juris 21.05.2017, 18:52:26

    Nu vienam patīk brošūras un bukleti, citiem datori. :)

  • -1
    Juris 21.05.2017, 18:52:28

    Nu vienam patīk brošūras un bukleti, citiem datori. :)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: