Mašīnbūves uzņēmums Bucher Municipal, kas jau 11 gadus darbojas Ventspils brīvostas teritorijā un ietilpst starptautiskajā Bucher Industries koncernā, atvēris divas jaunas kompakto komunālo mašīnu – CityCat2020 un C401 – montāžas līnijas.

Uz Ventspili tiek pārcelta visa ražotne no mātes uzņēmuma Šveicē, kā arī ievērojama daļa ražotnes no māsas uzņēmuma Anglijā.

Mazāk nekā pirms gada – 2015. gada novembrī – mašīnbūves uzņēmums Bucher Municipal spēra svarīgu soli, pārceļot pirmo pilnās montāžas līniju no Šveices. Izrādījās, ka tas bija tikai sākums. Nepagāja ne gads, kad uz Ventspils uzņēmumu Bucher Municipal sāka pārcelt nākamās pilnās montāžas līnijas. Pagājušajā nedēļā uzņēmumā tika samontēta pirmā C401 mašīna, kuras tilpums ir 4 m3. Šī modeļa montāža pārcelta no māsas uzņēmuma Anglijā, kas arī ietilpst Bucher Municipal divīzijā.

Savukārt septembrī Ventspilī pilnībā sakomplektētas pirmās CityCat2020 mašīnas ar 2 m3 tilpumu. Mašīnu CityCat2020 montāžas līnija pārcelta uz Ventspili no mātes uzņēmuma Šveicē. Šobrīd Bucher Municipal samontējis jau sešas šī modeļa mašīnas, stāsta uzņēmuma montāžas un krāsošanas nodaļu vadītāja Dace Graudiņa. Pirmās divas 2 m3 mašīnas jau ir nosūtītas uz Hannoveri.

Projektam tika atvēlēti astoņi saspringti mēneši, un bija nepieciešams saliedēts dažādu nodaļu, kā, piemēram, iepirkumu, loģistikas, inženieru, montāžas speciālistu darbu trīs Eiropas valstīs: Šveicē, Anglijā un Latvijā – Ventspilī. Bucher Municipal vadītājs Tomass Emenegers (Thomas Emmenegger) neslēpj: galvenais iemesls, kāpēc divas montāžas līnijas tika pārceltas uz Ventspili, ir saistīts ar finanšu aspektiem – šeit ražot komunālās mašīnas ir lētāk nekā Anglijā un Šveicē. Tomēr tas būtu neiespējami, ja Ventspilī nebūtu izveidota mūsdienīga ražotne, saliedēts un kompetents kolektīvs, kas tajā strādā. «Jo vairāk produkcijas mēs šeit ražosim, jo vairāk darba vietu būs Ventspilī,» norāda Emenegers.

Komunālo automašīnu montāžas līniju pārcelšana uz Ventspili vēl nav pabeigta. Nākamajā gadā no Šveices tiks pārcelta CC5006 (4 m3 tilpums) mašīnas pilnā montāžas līnija, tā ir līdzīga no Anglijas jau pārceltajai C401 mašīnai. Bucher Municipal Šveices uzņēmumā paliks inženieru, pārdošanas, loģistikas un klientu servisa nodaļas. Kā arī uz Ventspils ražotni vēl plānots pārcelt C201 mašīnas (2 m3 tilpums) montāžas līniju no Anglijas, savukārt no Ventspils uz Angliju tiks pārcelta 6 m3 un 8 m3 tvertņu montāžas līnija, stāsta Graudiņa.
Šobrīd Ventspilī jau ir koncentrēta lielākā daļa kompakto ielu tīrāmo mašīnu (1, 2 un 4 m3), kā arī to rezerves daļu ražošana. Uzņēmumā darbojas lāzergriešanas, locīšanas, metālapstrādes, metināšanas un krāsošanas nodaļas, kā arī montāžas nodaļa, kurā šobrīd ir izveidotas jaunas montāžas līnijas.

Ventspils uzņēmumā Bucher Municipal notiekošās pārmaiņas kļuvušas par īstu izaicinājumu kolektīvam. «Īsā laikā vajadzēja dubultot montāžas nodaļas komandu, kur agrāk bija 22 darbinieki, bet tagad 40,» atceras Graudiņa. Pirmajā brīdī šķitis, ka tas ir neiespējami, ņemot vērā vietējā darba tirgus ierobežotību, tomēr šaubas bijušas nevietā – montāžas nodaļas komandu papildināja motivēti un spēcīgi darbinieki. Montāžas nodaļas vadītāja uzsver, ka «varam būt lepni, ka no atsevišķu komponenšu ražošanas un montāžas esam izauguši līdz gatavu mašīnu ražošanai».

Ražošana Ventspilī – nākotnes potenciāls
Tomass Emenegers
, viens no uzņēmuma Bucher Municipal vadītājiem:
– Abu līniju pārcelšanas projekts uz Ventspili aizsākās pirms septiņiem astoņiem mēnešiem. Tika izveidotas divas komandas: viena strādāja ar CC2020  mašīnu ražošanas līnijas pārcelšanu no Šveices, otra – ar C401  mašīnu ražošanas līnijas pārcelšanu no Anglijas pilsētas Dorkingas. Latvija un Ventspils pierādīja savu konkurētspēju pasaules līmenī ar to, ka vienpadsmit gadu laikā Bucher Municipal šeit no trīs cilvēkiem izaudzis līdz 241, kas šobrīd strādā uzņēmumā. Ražošanu Ventspilī  uzņēmuma vadība uzskata par nākotnes potenciālu, un es domāju, ka šeit notiks vēl ne mazums iespaidīgu pārmaiņu. No tuvākajiem nākotnes plāniem – mums ir jāpārceļ uz Ventspili CC5006 mašīnu montāžas līnija no Šveices un C201 mašīnu montāžas līnija no Anglijas. Pašreizējam ražošanas apjomam ar rūpnīcas darbinieku potenciālu ir pietiekami. Ja turpmāk nolems vēl palielināt ražošanas apjomu, iespējams, vajadzēs domāt par papildu darbinieku pieņemšanu. Attīstīsim arī sadarbību ar Ventspils Tehnikumu. Līdz šim mēs piedalījāmies tehnisko speciālistu – virpotāju, metinātāju – sagatavošanā, savukārt tagad lielāku uzmanību pievēršam montāžas līniju atslēdznieku sagatavošanai. Vairāk domāsim arī par jau esošo darbinieku apmācību, viņu kvalifikācijas celšanu, tādēļ mūsu sadarbība ar Ventspils Tehnikumu nezaudēs savu nozīmi. Par tālākiem plāniem pagaidām pāragri spriest, jo būs vajadzīgs laiks, lai nostabilizētu kompakto ielu tīrāmo mašīnu ražošanu Ventspilī.

Veiksmes noslēpums – saliedēta komanda
Ričards Kardvels, ražošanas inženieru nodaļas vadītājs (Anglija)
– Manuprāt, mūsu projekta lielākās veiksmes pamatā bija tas, ka visi tā dalībnieki Anglijā un šeit, Ventspilī, strādāja kā viena saliedēta komanda, bez domstarpībām. Gatavojoties pārcelt montāžas līnijas uz Ventspili, mēs aizsūtījām vietējos speciālistus uz apmācībām Anglijā, kas arī veicināja komandas saliedēšanos. Mūsu montāžas līniju pārcelšanas projekts ir unikāls ar to, ka pirms tā ieviešanas Bucher Municipal dažādu nodaļu speciālisti Latvijā, Anglijā un Šveicē strādāja savos uzņēmumos, īpaši neinteresējoties citam par citu. Šis projekts mūs saveda kopā un stiprināja turpmākai sadarbībai. Tajā es arī saskatu lielu panākumu, jo tas apvienoja dažādas mentalitātes un kultūras cilvēkus.

Četru kubikmetru ielu tīrāmo mašīnu C401 montāžas līnija pārcelta uz Ventspili no Anglijas.

Bucher Municipal darbinieki, kuri nodrošinājuši ieguldījumu divu montāžas līniju darba sagatavošanā, atstājuši autogrāfus uz fotogrāfijām ar šī darba galvenajiem momentiem.

Komunālās mašīnas CC2020, kas vēl nesen tika ražotas mātes uzņēmumā Šveicē, tagad tiek montētas Ventspilī.

Bucher Municipal Ventspilī

  • kopš 2005. gada
  • šobrīd ražo 1, 2 un 4 m3 komunālās ielu tīrīšanas mašīnas
  • uzņēmumā nodarbināts 241cilvēks
  • gatavā produkcija tiek eksportēta uz Eiropu (Angliju, Franciju, Vāciju, Spāniju, Beļģiju, Turciju, Grieķiju), Koreju un Ķīnu
Lasi vēl

Komentāri (22)

  • -1
    Pilsēta 25.10.2016, 08:48:11

    Tāpat kā malmars. Jo te strāda vergi pa vēdera tiesu.

  • 0
    Āmen 25.10.2016, 09:17:32

    Žēl tos cilvēkus, kas tur strādā.

  • -1
    Anita 25.10.2016, 18:24:59

    Vai tad jāžēlo cilvēki, kas pelna ar savu darbu ?Bet tie žēlotāji laikam strādā par milzu algu. Kur tad Ventspilī ir tāda darba vieta ?Latvijā nav gandrīz nevienas darba vietas ar pieklājīgu algu ( par kantorī sēdošajiem nerunājot), par strādājošiem un reālu lietu ražotājiem ir runa.

  • -3
    keda 25.10.2016, 10:32:33

    Man gan nav žēl, ja cilvēks strādā un saņem par to naudu. Kas pa loģiku? tas, ka darbaspēks te lētāks, gan varētu būt tiesa.

  • 0
    Āmen 25.10.2016, 11:24:09

    Naivs cilvēks esi.

  • 0
    B. Jurševics 25.10.2016, 18:33:35

    Ljoti pozitívs notikums.
    Cilvékiem bús darba vietas. Shádi pasákumi ir atbalstámi un popularizéjami... Negatívá mums jau tá pietiek visur gan Latvijá, gan Ventspilí...

  • -1
    No malas 25.10.2016, 18:38:12

    Bet kā tur īsti sastāv ar Ventspils Metināšanas rūpnīcu?Varbūt ir kāda informācija,kā tur strādniekus tagad atalgo?

  • 0
    B. Jurševics 25.10.2016, 19:42:49

    Diemzhél par metináshanas rúpnícu man nav nekádas informácijas, jo aizgáju no shí uznémuma jau gandríz divus gadus atpakalj...

  • -1
    Gints Bergs 25.10.2016, 19:08:44

    Iespējams, ka Bucher Ventspilī ir daļa no kaut kāda pētījuma par tēmu - kā izmantojot pēc iespējas vairāk kretīnisku risinājumu tos nododot apdauzītu vadītāju rokās, panākt pēc iespējas vairāk "brūnumainu panākumu" pie tam maksājot pēc iespējas mazāku algu.

  • 0
    B. Jurševics 25.10.2016, 19:44:46

    ...bet ventspilnieki rautin raujas strádát uz Bucher... ??? Pastásti, ja Tev ir káda informácija, ka tur nevajadzétu iet strádát, lai cilvéki zin, kas notiek.

  • 0
    Anita 26.10.2016, 06:06:40

    Viss ir ļoti vienkārši,lai varētu iztikt bez pārgudriem komentāriem un rupjībām.Šeit ,Latvijā cilvēks būs ar mieru strādāt par smiekla grašiem to darbu ,par kuru būtu jāsaņem vismaz 2000 eiro uz rokas.To veikli izmanto arī visādi citu valstu tās saucamie uzņēmēji,un Šveice ar Angliju nav izņēmums.
    Un vispār,nebūs aitas,nebūs cirpēju.Un tā kā Latvija ir "aitu" zeme,tad tas arī pievelk citu valstu "cirpējus".Mūsu pašu "cirpēji" jau sen ir iemanījušies savus cilvēkus "cirpt" pēc pilnas programmas.

  • -3
    Māris 30.10.2016, 00:01:31

    Brīvs darba tirgus, piedāvājums un pieprasījums, ir kas strādā par 1000 ,ir kas izvēlas un strādā par 5000,bet kāds samierinās ar 500 jebkurš uzņēmējs nemaksās vairāk ne centa, kā var maksāt, tas ir tikai loģiski, kāds pats var izveidot uzņēmumu un maksāt kaut vai 10 000.

  • 0
    Novadnieks 30.10.2016, 07:11:34

    Vai tik tu,Māri,neesi pats tā saucamais uzņēmējs vai tādam rīkļu rāvējam pietuvināta persona,ja vari šitā" fleitēt".It kā tu nezinātu,ka pie mums Latvijā nav tāda izvēle strādājošam-1000 vai 5000,ja vēlas.Pie mums visi darba devēji izmanto ar nolūku valstī izveidoto atalgojuma politiku un cilvēki ir spiesti pieņemt to,ko viņiem piedāvā.Ja ir iebildumi,tad atbilde ir vienkārša-vari iet prom,nāks cits, kurš strādās par tādu algu.Nav kur iet un cilvēks turpina pelnīt naudu priekš viena otra kretīna,kuram mēnesī ienākumi ir entie tūkstoši un kuru tautā dēvē par biezo.
    Vakar dzirdēju tādu anekdoti:"Tēvs puišelim prasa par ko viņš grib būt,kad izaugs liels.Šis atbild,ka par kropli.Tēvs neizpratnē.Puišelis šim skaidro.ka dzirdējis kā viens saka uz ielas-paskaties kāda lepna mašīna tam kroplim."
    Nav svarīgi,kā tu kļuvi par biezo.tirgojot narkotikas,laupot vai nodarbojoties ar to "hrenova"uzņēmējdarbību.Vienalga tu esi noziedznieks-pēc definīcijas,tikai manis pieminētais pēdējais variants ir atļauts ar likumu,kuru ir pieņēmuši cilvēki ai noziedzīgu domāšanu.

  • -2
    Freds 31.10.2016, 16:39:27

    Novadniek, viss jau pareizi visi darba devēji ir maitas, bet vai tu pats esi pamēģinājis nodarboties ar uzņēmējdarbību un maksāt saviem darbiniekiem tādu atalgojumu, kādu pats vēlies saņemt?

  • 0
    Novadnieks 31.10.2016, 16:56:26

    Ar kādu nolūku interesējies un kas tā uzņēmējdarbība tāda ir?Ko tas darba devējs tur uzņem vai uzņemas?
    Man nav kaut kas tāds jāpamēģina,lai ar skaidru prātu skatītos uz realitāti un to analizētu.

  • -2
    Freds 01.11.2016, 16:47:32

    Viss skaidrs ar tevīm Novadniek.

  • 0
    cits 01.11.2016, 17:19:19

    Neviens uzņēmējs-buržujs-nemaksā saviem strādniekiem tik,cik viņi ar savu darbu ir reāli nopelnījuši.Proletariātam - skrandas,buržujam peļņa no strādnieku radītās virsvērtības.
    P.S. VĒL NĀKS PIEKTAIS GADS!

  • 0
    Novadnieks 01.11.2016, 17:53:08

    Gribētu Fredam pajautāt,vai tad 25 gadu laikā nebija iespējams dzīves līmeni nodrošināt tādu,lai darba cilvēks saņemtu vismaz uz rokas(tagad) 1000 eiro,kas nemaz nav tāda astronomiska summa.Lai dažs labs kļūtu par miljonāru(uz reālā darba darītāja rēķina,kā arī valsti apzagdams-izmantojot noziedzīgus likumus),par to gan padomāja un iedeva visādie afēristiem un citādiem nekauņām "zaļo gaismu" savu cūcību realizēšanai.
    Tev,Freda kungs,nav neviens arguments,lai pierādītu ka man nav taisnība,jo man tā taisnība vienkārši ir.

  • -2
    Freds 02.11.2016, 15:08:14

    Pareizi jau Novadnieka kungs tu runā. Visas tavas uzskaitītās negācijas tiešām arī ir un arī mani tas neapmierina. Bet jautājums ir tāds vai tu pats esi gatavs kaut ko darīt, lai šādas negācijas nebūtu? Vai tu pats būtu gatavs uzsākt biznesu un maksāt saviem darbiniekiem uz rokas 1000 euro? Ja tu to vari dabūt gatavu, tad es būšu pirmais kurš balsos par tevi, lai tu kļūtu par Latvijas premjeru.

  • 0
    Novadnieks 02.11.2016, 18:00:47

    Es varētu to dabūt gatavu,ja būtu premjers,bet par premjeru man netikt tikai tā iemesla dēļ ka to nepieļaus(kārtīgu atalgojumu darba cilvēkam),jo tas nav"politiskās kontrolpaketes" turētāju interesēs.Vareno interesēs nav,lai būtu pārtikusi un apmierināta tauta,bet gan lai tautai visu laiku nepietiek,lai būtu nabadzībā.Tādējādi visu laiku būsi spiests darīt jebkuru darbu par minimālu atlīdzību,vairodams jau tā bagāto bagātību.Ja arī es kļūtu par premjeru,tad ne ilgi es tur būtu,jo savējais tautas ienaidniekiem es nebūtu un ar to viss ir izteikts.

  • 0
    Novadnieks 01.11.2016, 17:41:53

    Vispār piektais gads ir aizgājis,bet būs septiņpadsmitais,kas arī ir tāds zīmīgs cipars.Grūti to ir paredzēt,kad,bet tautas apspiedēji norausies pēc pilnas programmas,tā teikt-laika jautājums.

  • -1
    Pornieks 10.11.2016, 14:54:55

    Tādā... https://www.secumar.com

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: