Kārtējo reizi pasaules brīvo ekonomisko zonu pētnieki no britu izdevuma Financial Times augstu novērtējuši Ventspils brīvostas panākumus. Starp simtiem ekonomisko zonu izdevums FDI (Foreign Direct Investment) savā 2016. gada pētījumā piešķīris sešas speciālās balvas Ventspils brīvostai.

Kā mēs izskatāmies no malas
Ventspils brīvosta ir kļuvusi par vienīgo Latvijā un vienu no nedaudzajām brīvajām jeb speciālajām ekonomiskajām zonām (SEZ) Baltijas valstīs, gūstot atzinību un augstu vērtējumu no pasaulslavenā izdevuma.
Britu izdevuma Financial Times pielikums FDI Intelligence jau vairākus gadus vērtē SEZ visā pasaulē. Pēc pētījumu rezultātiem izdevums min, pēc ekspertu domām, vislabākās, visspilgtākās un daudzsološākās SEZ, vissaistošākās investīcijām. Izdevums aicina piedalīties pētījumā ekonomiskās zonas, valsts iestādes un par investīcijām atbildīgās struktūras no visas pasaules. Vairākus gadus pēc kārtas Financial Times pētījumā piedalās arī Ventspils brīvostas pārvalde. «Mēs to darām tāpēc, ka gribam zināt, kā mūs redz un vērtē atzīti neatkarīgie pasaules eksperti, kā mēs izskatāmies no malas. Protams, mēs izmantojam pēc tam visā savā darbībā šo pētījumu rezultātus un mums doto augsto vērtējumu, ar ko var iepazīties mūsu partneri, potenciālie un pašreizējie investori,» norāda Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis. Iepriekšējos gados Ventspils osta tāpat ieguva augstu ekspertu vērtējumu, ierindojoties pasaules SEZ saraksta augšgalā.
FDI eksperti novērtē katru zonu pēc speciāli izstrādātiem kritērijiem. Atsevišķas SEZ, kas nesaņēma galvenās balvas, taču, pēc ekspertu domām, ir pelnījušas atzinību par konkrētiem nopelniem, saņem balvas speciālās, īpašās nominācijās. Ventspils brīvostai šogad tika piešķirtas sešas īpašas specbalvas – par uzņēmējdarbības uzsākšanas atbalstu, infrastruktūras atjaunošanu, ražotņu paplašināšanu, ostas infrastruktūru, mārketingu un augsto tehnoloģiju ražotņu attīstīšanu. Par vislabāko SEZ 2016. gadā, pēc FDI versijas, kļuva Dubaijas speciālā ekonomiskā zona Apvienotajos Arābu Emirātos. Par uzvarētāju Eiropā atzīta SEZ Katovicē (Polija). No trim Baltijas valstīm augstu vērtējumu guvusi arī SEZ Kauņā (Lietuvā).

Start-up atbalsts
Šis angļu valodas jēdziens pēdējā laikā arvien pārliecinošāk ienāk mūsu lietišķajā valodā. Šis jēdziens tiek lietots, lai apzīmētu uzņēmējdarbības uzsākšanu. Apskatā Globālās brīvās zonas 2016 FDI eksperti norāda, ka «Ventspils brīvā ekonomiskā zona Latvijā darbojas ciešā sadarbībā ar Ideju studiju, kas strādā kā pirmsinkubators, lai atbalstītu iesācējkompāniju attīstību». Vesela virkne uzņēmumu, kas šobrīd strādā un attīstās Ventspilī, savu darbību uzsāka Ventspils Augsto tehnoloģiju parka (VATP) Biznesa inkubatorā. No idejas līdz nopietnām ražotnēm izauguši uzņēmumi Malmar Sheet Metal, EuroLCDs, ParkIT, TestDevLab un citi. Viens no veiksmīgiem uzņēmumiem IT jomā ir TestDevLab, kas nodrošina ar darbu 70 cilvēkus un sniedz profesionālo programmu testēšanas pakalpojumus. Starp uzņēmuma klientiem – Microsoft, Skype, Latvijas Banka, SEB banka un daudzi citi. TestDevLab testētos produktus izmanto aptuveni 1,5 miljardi cilvēku visā pasaulē.

Infrastruktūras attīstība
FDI ekspertu uzslavas nominācijā Infrastruktūras attīstība Ventspils brīvosta izpelnījās, pateicoties divu industriālo ēku, jaunas piestātnes un ģenerālkravu termināļa būvniecībai, kā arī pateicoties kuģošanas kanāla padziļināšanai Ventā. «Balvu par ostas infrastruktūru Ventspils osta izcīnīja, investējot attīstībā 32 miljonus dolāru. Izveidoti pieejami ceļi uz ostu, uzbūvēta jauna piestātne, kur atrodas jaunais ģenerālkravu terminālis, bet virkne piestātņu ir rekonstruētas un nostiprinātas,» pasaules labāko SEZ apskatā norādīts pamatojums Ventspils augstajiem panākumiem.

Atzinība arī mārketingā
Ekspertu uzslavas izpelnījusies arī Ventspils brīvostas pārvaldība, pateicoties darbam globālajā tīmeklī starptautiskajam mārketingam. Ventspils brīvostas pārvalde aktīvi reklamē ārzemēs biznesa iespējas Ventspilī – gan tiešo mārketinga kampaņu laikā Vācijā, Zviedrijā, Dānijā, Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā, Ķīnā, gan piedaloties svarīgākajās nozares izstādēs un konferencēs, oficiālajās valsts vizītēs. Ņemot vērā Ķīnas tirgus augsto potenciālu, jau vairākus gadus Ventspils brīvostas reklāmas materiāli, kā arī mājaslapa  tiek tulkota ķīniešu valodā.

Ražotņu paplašināšana
Vēl viena nominācija, kurā Ventspils ieguva specbalvu, ir ražotņu paplašināšana. Industrializācijas process Ventspilī notiek kopš 2002. gada. Pateicoties pilsētas pašvaldības un Ventspils brīvostas pārvaldes pūliņiem, rūpniecības produkcijas ražošanas rādītāji kopš tā laika pieauguši 21 reizi, bet eksporta apjoms – 40 reižu. Šajā nominācijā eksperti vērtējuši esošo uzņēmumu paplašināšanos, papildu investīciju apjomu, jo tas liecina, ka uzņēmums konkrētajā zonā jūt perspektīvu ne tikai pastāvēt, bet arī attīstīties, kā arī jaunu investīciju piesaisti. Pēdējos gados strauju izaugsmi piedzīvojis Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, kur ražošanas jaudu dubultojis HansaMatrix un jau drīzumā darbu uzsāks jauni uzņēmumi – Immer Digital un Wasserkabel. Savas ražošanas jaudas būtiski palielinājis Bucher Municipal, darbību Ventspilī aktivizē prāmju operators Stena Line, nozīmīgas investīcijas veikušas tādas kompānijas kā Malmar Sheet Metal, Pobeda Confectionery u.c.

Balva – augstajām tehnoloģijām
Ventspils saņēmusi īpašo balvu par augsto tehnoloģiju ražotnēm. «Ventspils brīvostas SEZ ir mājas Ventspils Augsto tehnoloģiju parkam, kas nesen tika paplašināts uz Elektronikas centra un Tehnoloģiju centra, kā arī interaktīvā demo un zinātnes centra rēķina. Democentrs darbojas kā demonstrāciju zāle to produktu rādīšanai, kas tiek ražoti vietējās ražotnēs; elektronikas un tehnoloģiju centri ļauj attīstīties augsto tehnoloģiju ražošanas kompānijām, kas izmanto mūsdienu iespējas,» teikts FDI labāko globālo brīvo zonu aprakstā.
Pateicoties 2015. gadā atvērtajam jaunajam Elektronikas centram, varēja paplašināties un dubultot jaudu elektronisko sistēmu ražotne HansaMatrix. Savukārt jaunais Tehnoloģiju centrs dod startu mūsdienu ražotnēm – Wasserkabel Baltic (Vācija), kas ražos jaunās paaudzes apkures un kondicionēšanas sistēmas, un Immer Digital (Ukraina), kas ražos mūsdienīgu elastīgu iesaiņojumu.
Pateicoties pieņemtajai informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) attīstības stratēģijai 2014.–2020. gadam, Ventspilī strauji aug šīs nozares uzņēmumu skaits -- to šobrīd ir 64. Daļa Latvijā lielākā IKT uzņēmuma Accenture Latvija darbinieku strādā VATP. Tie ir pasaulē vispieprasītākie speciālisti. Pieprasījums pēc tāda līmeņa speciālistiem pieaug; pilsētas IKT uzņēmumiem viņus veiksmīgi sagatavo Ventspils Augstskolas IT fakultāte. Pieeja jaunākajām tehnoloģijām atvērta visiem iedzīvotājiem  – 12% Ventspils skolēnu apgūst dažādas IKT Ventspils Digitālajā centrā.

Aivars Lembergs, Ventspils domes priekšsēdētājs, Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājs

Izdarījām visu, kas no mums atkarīgs
– Ventspils brīvosta saņēmusi no populārā britu laikraksta Financial Times izdevniecības FDI 5 balvas 6 nominācijās un 1 speciālu balvu par augsto tehnoloģiju produktu ražošanas attīstību. Eiropā par uzvarētāju kļuva ekonomiskā zona Katovicē (Polija). Augstu vērtējumu no Baltijas valstīm ieguva Kauņas (Lietuva) brīvā ekonomiskā zona. Bet Latvijā vienīgā, kas ieguva balvu, bija Ventspils brīvosta un tās brīvā ekonomiskā zona. Tas vien norāda uz to, ka viss, kas atkarīgs no Ventspils brīvostas vadības un pilsētas pašvaldības, ir paveikts uzņēmējdarbības attīstībai, toskait arī ostas termināļu veiksmīgai darbībai. Bet, protams, iejaukties komercdarbībā Ventspils brīvostas pārvaldei nav tiesību. Komersantus meklē un kravas piesaista termināļi, tas ir viņu bizness, tiesības un pēc būtības arī pienākumi. Brīvosta tur nevar iejaukties. Vairāk nekā pirms 15 gadiem tika pieņemts Ventspils brīvostas likums. Pa šo laiku likums ir pierādījis, ka tas darbojas.

TABULA
FDI Global Free Zones of the Year 2016

Speciālas balvas Ventspils brīvostai:
uzņēmējdarbības uzsākšanas atbalsts
infrastruktūras atjaunošana
ražotņu paplašināšana
ostas infrastruktūra
mārketings
augsto tehnoloģiju ražotņu attīstīšana

http://www.ventasbalss.lv/files/padzilinasana_KR.jpg

Pagājuša gada beigās Ventas gultne tika padziļināta, nodrošinot labus apstakļus kuģošanai. Darbus veica beļģu zemessūcējs Al-Idrisi.

http://www.ventasbalss.lv/files/elektronika_KR.jpg

Strauju izaugsmi piedzīvojis Ventspils Augsto tehnoloģiju parks, kur ražošanas jaudu dubultojis HansaMatrix.

http://www.ventasbalss.lv/files/bucher_KR.jpg

Savu ražošanas jaudu būtiski palielinājis Bucher Municipal, kas arī veicināja Ventspils brīvostas augsto novērtējumu.

http://www.ventasbalss.lv/files/kina_KR.jpg

Ventspils brīvostas pārvalde aktīvi reklamē ārzemēs, toskait arī Ķīnā, biznesa iespējas Ventspilī.

 

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Latvija pāri visām! 18.10.2016, 19:58:50

    Vienkārši - neuzticos šādiem apgalvojumiem.
    Jā, ir brīvosta mazpilsētā, strādā , iespējams, labi savā mazpilsētas kontekstā un tas arī viss...

  • 0
    Māris 18.10.2016, 23:51:46

    Methodology

    fDi’s Global Free Zones of the Year Awards 2015 acknowledge the most promising free zones across the world. For this year’s awards, fDi invited free zones, government entities and investment promotion bodies to complete a short survey detailing their zone’s attractiveness, facilities and incentives offered to investors.

    In total, 76 entries were received from free zones across the world. A panel of judges from fDi’s editorial and research teams studied each location. Judges nominated their winning and runner-up locations in each region, as well as their top zones for the SMEs and large tenant categories.

    In addition, some locations that were particularly outstanding have been acknowledged with honourable mentions and bespoke awards. Judges’ votes were combined with data received from the entry forms to create final results, based on a weightings system.

  • 0
    Latvija pāri visām! 19.10.2016, 09:44:01

    Nu ja, Dombriņu Voldis savu LR "Veiksmes stāstu" arī iebaroja ejropeicu sabiedrībai un dabūja labu krēslu Briseles kantorī...

    Skaidrs, brīvostu vērtēja pēc potenciālām iespējām.

  • 0
    Ena 21.10.2016, 01:13:03

    Pie tik zemām algām vēl papildus nav jāmaksā nodokļi - nu, leiputrija, ko tu neteiksi. Un komanda Eiroprojektu zīmēšanai - dubultleiputrija.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: