Ventspils uzņēmumā Arbo Windows ražotie logi, durvis un bīdāmās konstrukcijas ir pieprasītas Skandināvijā un Japānā. Tās izvēlas klienti, kam ir augstas prasības pret produktu kvalitāti.

SIA Arbo Windows, kas īrē Ventspils Brīvostas industriālās telpas, darbojas pusotru gadu. Kā uzsver uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lasmanis, ar kādreizējo uzņēmumu Arbo viņa vadītajai ražotnei nav nekā kopīga – ir mainījušies gan īpašnieki, gan uzņēmuma menedžments, vienīgi Arbo vārds nosaukumā, izvērtējot to, ka tirgū tas jau bija iekarojis savu popularitāti, saglabāts.

Katrā reģionā citādi logi

Logi tikai ārēji visi izskatās līdzīgi. Latvijas tirgū pieprasītie un mums pierastie logi, izrādās, ļoti atšķiras no skandināvu un angļu logiem. Mums pierasts, ka logi veras uz ēkas iekšpusi, bet skandināviem – uz ārpusi vai arī, griežoties kā karuselis (šādu konstrukciju, starp citu, ļoti ērti notīrīt). Interesanti, ka Latvijā skandināvu tipa logus cilvēki nepērk. Arī loga rāmja un vērtnes biezums dažādiem logiem atšķiras. Ir vēl arī angļu tipa logi un logi, kādus iecienījuši japāņi. Ražotnē Arbo Windows ieviestas dažādas logu sistēmas, lai veiksmīgi varētu darboties vairākos tirgos vienlaicīgi. «Mūsu filozofija un stratēģija ir tāda, ka tirgos piedāvājam tādus logus, pie kādiem šo valstu iedzīvotāji ir pieraduši, tikai labākas kvalitātes,» uzsver uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un ar lepnumu stāsta, ka Ventspilī ražoto produktu kvalitāte ir augstāka par to, ko var piedāvāt Zviedrijas vai Norvēģijas vietējie ražotāji – to secinājuši Arbo Windows klienti. Šāds rezultāts panākts, vairāk resursu un jaudas ieguldot produktu apstrādē, tos slīpējot un krāsojot. Iepazīstoties ar ražotni, Ventas Balss pārliecinās, ka produktu ražošanā piedalās gan mūsdienīgas iekārtas, gan arī daudz tiek izmantots cilvēku roku darbs. Lasmanis piebilst, ka ļoti svarīga ir produkta kvalitātes un cenas attiecība – «klients ir gatavs piemaksāt par kvalitāti, taču ne pārmaksāt».

Sertifikāti dažādiem tirgiem

Uzņēmums iekarojis stabilu tirgu četrās valstīs – Zviedrijā, Norvēģijā, Lielbritānijā un Japānā. Tajās visās Arbo Windows veicis produktu sertifikāciju, veiksmīgi izejot sertifikācijas biroju auditus. Baltijas tirgū šāda veida sertifikācija ir tikai nedaudziem uzņēmumiem. Iegūtie sertifikāti uzņēmumam dod tiesības piedalīties attiecīgo valstu iepirkumu konkursos. Turklāt Arbo Windows ir vienīgais Baltijas valstu uzņēmums, kura ražotie logi izstādīti Japānas izstāžu ciematiņā. Japānā raksturīgi šādi īpaši ciemati, kur potenciālie klienti brauc skatīties, vērtēt un izvēlēties mājas. Vienā no tām Ventspils ražotnes partneri iebūvējuši Arbo Windows logus un durvis. Ražotnes speciālisti īpaši piedomājuši par prasībām, ko nosaka japāņu klimatiskie apstākļi. Ja salīdzina ar Eiropas sertifikāciju, piemēram, durvis, kas pēc Eiropas standartiem iegūst augstāko novērtējumu, Japānā tiek izbrāķētas, jo šajā valstī logu un durvju ražotājam ir jārēķinās ar taifūniem un zemestrīcēm. «Tas ir viens no veiksmes faktoriem – tas, ka ļoti pievēršam šīm niansēm uzmanību,» akcentē Lasmanis. Veiksmes faktors viņa vērtējumā ir arī spēcīga menedžmenta komanda. Uzņēmuma vadītājs atklāj, ka turpmāk izvērsties plašumā, iekarojot vēl citu valstu tirgu, neplāno, jo ražotnei ir sava jauda un kapacitāte. Ir gan bijuši lieli vienreizēji pasūtījumi no Austrumu valstīm, piemēram, Azerbaidžānas, Uzbekistānas, Kazahstānas. Pamazām ražotne uzņem apgriezienus, cenšoties nostabilizēties jau esošajās eksporta valstīs un domājot par tādu produktu ražošanu, kam ir lielāka pievienotā vērtība, piemēram, vēsturiskie logi.

Viesnīcai un privātmājām

Savi klienti uzņēmumam, protams, ir arī vietējā tirgū. Patlaban, piemēram, ražotnē tiek gatavots pasūtījums – ap 500 logu – vēsturiskai ēkai Raiņa bulvārī Rīgā, kā arī top logi viesnīcai Santas rezidence Cēsīs. Ventspilī Arbo Windows logi ir iebūvēti vairākās privātmājās, uzņēmums šobrīd piedalās iepirkuma konkursā par dalību Ventspils mūzikas skolas ar koncertzāli būvniecībā. Ja kāds ventspilnieks, būdams pilsētas patriots, vēlas iegādāties Ventspilī ražotos logus, durvis, bīdāmās konstrukcijas vai kādu citu produktu, ko ražo Arbo Windows, viņam jādodas uz ražotni, kur viņu sagaidīs pārdošanas speciālisti. Pārdošanas birojs uzņēmumam ir arī Rīgā, kur tāpat ir iespēja apskatīt uzņēmumā ražoto produkciju.

Venti popularizē pilsētu

Kokmateriālus, visvairāk priedi, uzņēmums pamatā iepērk tepat Kurzemē, no vietējiem uzņēmumiem. Ozols un citi cēlkoki tiek importēti no Amerikas un Kanādas. Taču furnitūru – rokturus, gumijas u.c. materiālus – uzņēmums cenšas iepirkt tajā reģionā, kur pēc tam eksportē gatavo produkciju. Skandināvijas tirgum paredzētajos logos un durvīs tiek izmantota Norvēģijā ražota furnitūra, Anglijas tirgum paredzētajos – Lielbritānijā, bet japāņi iecienījuši vācu furnitūru. «Klienti ir ļoti lojāli vietējiem ražotājiem,» pamato uzņēmuma vadītājs. Ja furnitūra ražota Norvēģijā, logu vai durvju vērtība zviedru un norvēģu klientu acīs ir lielāka. Klientu stratēģija attiecībā pret ražotāju un tā pārstāvēto valsti ir ļoti dažāda – citi, piemēram, Japānas sadarbības partneri, norāda, ka produkcija ražota Latvijā, bet ir arī klienti, kuri izvēlas to neuzvērt. Tiekoties ar ārvalstu sadarbības partneriem, Arbo Windows labprāt dāvina Ventspils ventus un grāmatu par Ventspili, tādējādi cenšoties popularizēt mūsu pilsētu.

Uzņēmumā saražotās produkcijas jauda ir atkarīga no pasūtīto produktu tipa un sarežģītības, gadā uzņēmums saražo aptuveni 8000 logu, kas ir uzņēmuma pamatprodukts, plus cita vaida izstrādājumus. Lai izpildītu pasūtījumus, ražotne šobrīd strādā divās maiņās – rīta maiņā no plkst. 6 līdz 14.30 un vakara maiņā no plkst. 14.30 līdz 23. Pavisam ražotnē strādā ap 80 darbinieku.

PRODUKTI

Koka logi

Koka – alumīnija logi

Bīdāmās sistēmas

Vitrīnas

Stikla paketes

Ziemas dārzi

Stikla fasādes

EKSPORTA VALSTIS

Japāna

Lielbritānija

Norvēģija

Zviedrija

http://www.ventasbalss.lv/files/arbo1_KR.jpg

Katram Ventspilī ražotajam logam tā tapšanas procesā pieskārušies vairāki ražotnes speciālisti. Galdnieks Roberts Rukmanis līsto angļu tipa logu.

http://www.ventasbalss.lv/files/arbo2_KR.jpg

Lai panāktu nevainojamu kvalitāti, katrs logs un katras durvis tiek rūpīgi slīpētas un krāsotas.

http://www.ventasbalss.lv/files/arbo4_KR.jpg

Lai panāktu nevainojamu kvalitāti, katrs logs un katras durvis tiek rūpīgi slīpētas un krāsotas.

http://www.ventasbalss.lv/files/arbo3_KR.jpg

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Jānis Lasmanis par veiksmes faktoru uzskata spēcīgu menedžmenta komandu un spēju pieskaņoties dažādām klientu prasībām.

 

Lasi vēl

Komentāri (3)

  • 0
    norge 21.06.2016, 07:18:43

    nevis kvalitate bet gan cena , ar to atskiras arbo logi no skandinavu razojuma

  • 0
    Rasma 21.06.2016, 12:36:01

    Zemas algas un izdzīti darbinieki.

  • 0
    еs 15.12.2019, 11:45:54

    Pēc 9.12.2019?

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: