Šogad aprit 10 gadi kopš tā laika, kad Ventspils brīvostas industriālajā zonā uzsākta pasaulē pazīstamu zīmolu Volvo un Renault autobusu, kravas automašīnu, būvniecības tehnikas un celtņu šasiju rezerves daļu ražošana. Pērn ražošanas apjomi pieauga gandrīz par 20%.

Ventspils mašīnbūves uzņēmums Malmar Sheet Metal darbību uzsāka 2006. gadā un šogad atzīmēs 10 gadu jubileju. Mašīnbūves ražotne Malmar pilnībā pārcēlusies no Beļģijas, kur palicis tikai loģistikas dienests. Beļģijas uzņēmuma Malmar operāciju menedžeris Bobs T’Džoleins (T’Joleyn Bob) stāsta, ka patlaban Ventspilī ražo vairāk nekā divus tūkstošus dažāda nosaukuma detaļu, bet uzņēmuma iespējas ir daudz plašākas. Pagājušajā gadā Ventspils uzņēmums sasniedza apgrozījumu 13,23 miljoni eiro, palielinot šo rādītāju teju par 20%, salīdzinot ar 2014. gadu.

Strādā, apsteidzot pieprasījumu

Kā vienu no Ventspils mašīnbūves ražotnes veiksmes nosacījumiem Bobs T’Džoleins min tās tuvo atrašanos pie māteskompānijas Beļģijā, kas ļauj efektīvi izmantot mūsdienu biznesā populāro sistēmu push-pull (grūd-velc), nodrošinot preču kustību no ražotāja līdz patērētājam. Pēc menedžera teiktā, pateicoties tam, Malmar nodrošina efektīvu ražošanu Latvijā (push) un efektīvu pārdošanu Beļģijā (pull). Ventspils ražotnē cenšas strādāt pieprasījumam pa priekšu, proti, ja ir zināms, ka pēc kāda laika tirgū radīsies pieprasījums pēc konkrētas detaļas, tad Ventspils kolektīva uzdevums ir katru dienu saražot zināmu izstrādājumu skaitu, lai jau noteiktajā datumā visa prece būtu Beļģijā. Ventspilī gatavās produkcijas noliktavas nav. Viss, kas tiek saražots, uzreiz tiek nogādāts Beļģijā, pateicoties prāmju satiksmei. Tādējādi kompānija spēj konkurēt ar citiem uzņēmumiem: tirgū tikko parādījies pieprasījums pēc konkrētas produkcijas, bet Malmar jau ir gatavs apmierināt šo pieprasījumu pilnā apjomā, kamēr konkurenti vēl tikai uzsāk ražošanu.

Augušas investīcijas ražošanā

Kā otru veiksmes nosacījumu Bobs T’Džoleins min principu viss mājās, kas nozīmē, ka kompānija aptver visas operācijas biznesa ķēdītē, sākot ar materiālu iepirkumiem un beidzot ar gatavās produkcijas piegādi patērētājiem. Kompānijas galvenie biznesa riski ir saistīti ar iespējamām tērauda cenas izmaiņām. Pagājušajā gadā Malmar Sheet Metal pārdotās produkcijas ražošanas izmaksas pieauga par 12,8%, informē kompānijas vadība gada pārskatā, kas ir pieejams Lursoft datubāzē. «Tas, ka mūsu klienti tirgū ir līderi savā segmentā, palīdz izvairīties no negaidītiem apjomu kritumiem tirgus svārstību dēļ», teikts kompānijas vadības ziņojumā.

Lai noturētu apgrozījuma pieaugumu arī turpmāk, Malmar pagājušajā gadā investēja jaunajās iekārtās Ventspils ražotnē vairāk nekā 1,5 miljonus eiro un par 35% palielināja finansējumu pētījumiem, kas saistīti ar jaunās produkcijas ražošanu, teikts Lursoft datubāzē pieejamajā informācijā.

Kopš 2012. gada kompānija ievērojami palielinājusi investīcijas ražošanā, kas tagad notiek jaunā ēkā 6400 m2 platībā Ganību ielā, kur nodarbināti aptuveni 150 cilvēku, stāsta Bobs T’Džoleins. Ēku uz zemes, kas tiek nomāta no Ventspils brīvostas pārvaldes, uzbūvēja vietējā kompānija Ostas celtnieks, projektu kopējās izmaksas veidoja 5,69 miljonus eiro, no kuriem 3,17 miljonus eiro līdzfinansēja ES.

Vērtība – augstās tehnoloģijas un cilvēki

Pagājušajā gadā Ventspils ražotnē uzstādīts jaunākais un, kā apgalvo Bobs T’Džoleins, cilvēkiem un videi draudzīgākais aprīkojums. Kā vislielāko vērtību jaunajā ražošanas korpusā menedžeris min metāla lāzergriešanas iekārtu, jauno metināšanas robotu, kas šobrīd ir vienīgais Baltijas valstīs, locīšanas automātus un augsto tehnoloģiju pulverkrāsošanas aparātus, kas tiek izmantoti mašīnbūves industrijā. Pulver­krāsošana ir saudzīga kā pret strā­dājošajiem, tā arī vidi, jo pulveris paliek uz metāla virsmas, nevis gaisā. Tomēr tikpat svarīgs veiksmīga uzņēmuma nosacījums, pēc Boba T’Džoleina domām, ir ne tikai augošās investīcijas jaunajās iekārtās, kuras ir vienas no modernākajām Austrumeiropā, bet arī saliedētā komanda, kas strādā Ventspilī. Menedžeris neslēpj, ka atrast nepieciešamās kvalifikācijas darbiniekus Ventspilī un Latvijā kopumā nav viegli. Daudzi darbinieki tiek apmācīti uz vietas. Malmar tāpat sadarbojas ar Ventspils Tehnikumu duālās profesionālās izglītības programmā. Bobs T’Džoleins ar lepnumu saka, ka uzņēmumā pārsvarā strādā gados jauni cilvēki, kuru sagatavotības līmenis ļauj kompānijai veiksmīgi konkurēt mašīnbūves tirgū Eiropā.

Bobs T’Džoleins dzīvo un strādā Ventspilī jau desmit gadus. Viņam patīk mūsu pilsēta. Menedžeris piemin arī ērto satiksmi starp ostas pilsētu Ventspili un Vāciju, no kurienes gatavā produkcija ātri tiek nogādāta Beļģijā, un milzīgo atbalstu no pilsētas pašvaldības un Ventspils brīvostas puses, kuru Malmar izjūt visus šos 10 gadus.

http://www.ventasbalss.lv/files/malmar13_KR.jpg

Uzņēmumā darbojas augsto tehnoloģiju pulverkrāsošanas iekārtas.

http://www.ventasbalss.lv/files/malmar12_KR.jpg

Katra ražošanas operācija prasa maksimālu precizitāti.

http://www.ventasbalss.lv/files/malmar8_KR.jpg

Pērn uzņēmumā ieviests jauns process – CNC frēzēšana.

http://www.ventasbalss.lv/files/apaksa_lv.jpg

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • 0
    buldogs100 03.05.2016, 15:49:35

    Nākamreiz uzrakstiet kāda stundas likme bija beļģijas darbiniekam un kāda likme par to pašu darbu ventspils cilvēkam.

  • 0
    karlito 03.05.2016, 20:08:11

    Stundas likme Ventspilniekiem ir aptuveni no 4-4.50eu pirms nodokļu nomaksas.,nu par Beļģiju nerunāsim,vismaz x3.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: